Monday, November 24, 2014

Life is too short even if you can live for 100 years

random words from me.. keep moving.. tomorrow everything will be back to normal.. i wish for a better restart.. im a little bit off.. but still i will finished it.. i hope for a better spirit and determination.. even it is hard.. its okay.. i have learned from past.. and keep moving.. hope for a better research onwards.. and i want to finish it on time.. Insyaallah.. thanks my dear mekbiey for your kindness.. and support.. love you.. and thank you to my supervisor who are very understanding.. thank you so much..

Friday, November 14, 2014

Visit Brunei 2014: Pengalaman Bercuti Ke Brunei

Assalamualaikum semua.. kepada yang tercari-cari tentang Brunei Darussalam.. boleh la rujuk link2 di bawah ini.. ni berdasarkan pengalaman saya sendiri yang telah ke Brunei.. Jom usha2 sikit.. :)






Selamat membaca semua!!

Pengalaman di Wad ENT

Assalamualaikum dan selamat pagi semua.. apa khabar? harap semua sihat... ermm memang sibuk sangat tak tau nak cakap.. sampai kehiduoan sendiri pun dah ke mana2.. apa2 pun demi seorang sahabat yang baik.. di sini lah perlunya pengorbanan.. ada sebab kenapa saya buat semua ni.. but then, its okay.. as long as he can recover.. Alhamdulillah..Dia masuk wad ENT selepas kemalangan.. duduk kat sana hampir seminggu.. Wad ENT sangat cantik, bersih dan selesa.. Nurse2 pun ok setakat ni alhamdulillah.. keadaan wad ni memang menyelesakan.. cuma bagi saya.. untuk menunggu otak dia pulih itu mengambil masa yang lama.. kadang kala rasa macam tak pasti apa yang harus dilakukan.. rasa macam terlalu lama... tapi saya faham itu satu prosedur.. tapi bila dia sakit.. keadaan dia memang sangat teruk.. kepala dia rasa nak pecah.. dan air dari otak masih keluar.. tak pasti banyak atau sedikit.. sangat membahayakan jika air otak kering.. dekat sini, seorang dibenarkan bagi menjaga pesakit.. dan waktu melawata adalah jam 12-2 petang dan 5-8 malam.. makanan pun alhamdulillah sangat ok.. kalau kita bawa makanan sendiri pun tiada masalah.. wad ni kebanyakannya pesakit buat operation hidung dan telinga..setakat itu lah yang saya dapat ceritakan tentang wad ni.. terima kasih kepada petugas di wad ENT yang sabar dengan karenah kami sekeluarga dan juga pesakit.. bagi saya.. dah tugas kita.. haruslah ikhlas dalam menjalankan tanggungjawab.. semua orang stress.. tapi tugas sebagai nurse ni sangat murni.. jadi.. lakukan tugas sebaik2nya.. keihklasan kita itu adalah semangat pesakit.. dan kadang kala.. keluarga memang panik kan apabila pesakit tu mengerang.. jadi response yang diberi oleh pihak hospital amat penting.. sebab kami tak biasa.. terpulang kepada mereka untuk memberi respon yang positif.. apa2 pun terima kasih kepada nurse2 di sana.. korang memang best.. thanks for helping him and take care of him.. sekarang dia dah dipindahkan ke Wad Neuro , Menara Utama, PPUM.

Cerita Dia 1

Dia.. siapa dia? teman ku.. sahabat ku.. its complicated to tell about our relationship.. as long as we are bff.. thats good enough.. :) but worst thing happen.. he got into accident and our life change drastically.. last Thursday.. the time is about 5.00pm.. dia nak pergi kerja.. dan accident dkt dpn bangsar shopping center.. memang menakutkan.. waktu tu aku tak tahu lagi.. keesokan harinya barulah aku tau.. kepalanya kena gilis dengan lori.. kira kes langgar lari.. aku panik then ak balik.. to see him.. its hard utk telan semua bnda ni.. sbb masih dlm keadaan terkejut.. banyak benda yg aku belajar.. sejak pergi melawat dia... ermm sekarang.. tak tau nak ckp macam mana condition dia.. sebab still got problems and harap sgt dia cpt sembuh.. sedih tgk dia.. -__-

Wednesday, November 12, 2014

Menyesal

apa kau tahu soal pengorbanan..
apa kau tahu soal sayang..
kalau kau sendiri tinggalkan dia ketika susah..
kalau kau sendiri berpisah dengannya ketika sukar..

aku benci kau sebab kau menipu..
aku benci kau sebab time dia susah kau hanya keluarkan kata2..
mana usaha kau?
apa? kau cakap aku tak ikhlas berkawan dengannya?
kau cakap aku ego?
kau cakap aku ni macam3..
tapi kau lihatlah diri kau..
diri kau.. kita sama saja..

bila aku berkata baik..
kau tidak mau..
kau mau aku pujuk?
bullshit..

bila aku kasar..
kau cakap macam2 lagi..
apa yang kau nak?
kalau sayang buktikan..
bukan dengan kata2 tp perbuatan..

dia terlantar di katil.. 
apa kau buat?
mesej saja.. call..
sedangkan kau tak jauh pun dari sini..
itu namanya sayang?
dear? rubbish talk..

both of you will never earn my respect!
and i will never forgive you for this pathetic lies..
get a life people..
it will be a sin for your entire life..
i will never care..
i will never hope for both of you..
and i swear.. karma.
tunggu saja..

Tertipu..

How i should say this..
Im feeling pissed off..
you are jerk..
fake.. and so no manner..
your life is just bullshit..
your words are just zero..
get a life perempuan!

Saturday, November 8, 2014

Sembuhkanlah dia..

Aku mohon sembuhkanlah teman ku..
Walaupun siapa dia kini..
Walaupun tiada apa2 lagi..
Hanya satu aku pinta..
Sembuhkanlah dia..
Biarkan dia seperti biasa...
Hidup gembira..
Dan sejahtera...

Thursday, November 6, 2014

Cinta.. ertinya apa?

saat aku sendiri,
aku berfikir soal masa depan,
sebulan telah berlalu..
apa yang aku rasa?
kosong..

tidak terlalu berfikir..
tidak terlalu mengerti..
tidak terlalu memahami..
namun..
tidak ku peduli..

cinta? sayang? suka?
perlahan-lahan hilang..
lenyap dari fikiran..
mungkin sudah jauh hanyut dari jiwa..
bukan ertinya tidak menghargai..
tapi mencari ruang untuk diri sendiri..

mungkin kau tidak mengerti..
namun haruslah kau fahami..
aku di sini..
berfikir tentang masa depan..
dan kau juga..
bukan ingin mencari yg lebih baik..
tapi percaya semua yg terjadi..
pasti ada hikmahnya..

kalau jodoh itu tidak ke mana..
mengapa harus kita gusar?
andai perpisahan itu terjadi dan tiada ikatan lagi..
anggap saja ia yg terbaik..
tidak perlu paksaan mahupun kerelaan..

kejam? bagiku tidak..
bahagia? entah apa rasanya..

aku selesa kini..
meniti hari mendatang..
berfikir hanya untuk satu..
iaitu diriku..
jadi cinta itu apa ertinya?
aku sendiri tidak tahu..
mungkin banyak lagi yg harus ku belajar dalam hidup ini..
utk mengenal erti cinta..
supaya suatu saat nanti aku lebih menghargainya..




Wednesday, November 5, 2014

Saya Ahli Konservasi!




Siapa saya? Saya bukan biologist. bukan zoologist tapi saya lebih selesa menjadi conservationist.. kerana maknanya lebih besar.. lebih meluas dan yang lebih baik.. dari persepsi saya.. conservationist bertindak menjaga, membantu dan memelihara haiwan dan tidak sesekali menganiayanya.. dalam apa jua bentuk termasuklah kajian yang melampau yang membuatnya terancam.. jika saya bersedih atau menangis kerana haiwan.. itu adalah naluri hati saya sendiri kerana setiap haiwan itu bernyawa dan pasti merasainya..jangan bezakan haiwan dengan manusia.. kerana kita semua sama iaitu bernyawa.. saya sayang haiwan.. mungkin pada mulanya saya takut.. saya risau.. dan bukan bidang saya.. tapi tidak salah mencuba dan secara perlahan2 saya sangat gembira dengan kehidupan sekarang walaupun melalui pasang surut dan onak duri yang bisa menjatuhkan segala2nya.. namun saya berharap.. ini semua hanya sementara dan pasti satu hari nanti senyuman akan terukir.. Insyaallah.. dugaan sekarang adalah penentu masa depan..

Saturday, October 25, 2014

15 Iklan Nuffnang Berganda!!


nothing much to say but alhamdulillah :) terima kasih nuffnang!!