Monday, July 6, 2015

Zillion Gym Apparel

Hi everyone.. Good Morning.. Its a good day today.. here in Malaysia.. Its has been a while, I am not created a post in English.. today i would like to use English.. Thank you for the fans from overseas.. Thanks for visiting this blog and reading posts.. So I have a very good news for all of you!...  this is a worldwide brand... still new but we promise that we will come out with hot design for all of you.. so who we are???




calling for the fans of body builder industry!!!

Zillion Gym Apparel is on the move..

WE ARE NEW.. BUT WE ARE DIFFERENT!




What are we selling??? 
Please visit our official account in Instagram..

Just type: GYMAPPARELZILLION

and start surfing..!!! we have more than 1500+ followers... come and join us!..

click FOLLOW guys.. 



We are about to release our very first design.. it will be sell out worlwide.. no matter where you are.. you have a chance to grab this newly design.. !!.. what are you waiting for please log on to instagram and follow us..!!

Click FOLLOW

GYMAPPARELZILLION


Saturday, June 20, 2015

Awak, saya rindu awak :(

kita sedang mengalami sebuah persahabatan yg sangat mendalam..mcm2 yg kite dh rase..pedih, sakit,sayang, rindu, suka dan duka serta bnyk lg..

Saturday, June 13, 2015

Keindahan Tanah Tinggi Payeh Maga, Lawas, Sarawak

Assalamualaikum sahabat2 sekalian.. apa khabar? selamat berhujung minggu.. entry hari ni adalah tentang expedition saya dan rakan2 ke Payeh Maga Highland, Lawas Sarawak. Memang dah lama kita janji nak tulis tentang ini.. tapi kita sibuk and lupa je.. -_- okeh hari ni nak curi masa sikit.. nak tulis cerita tentang Payeh Maga..  

SPECIAL THANKS

Macam mana kita boleh sampai kat sini? Sebenarnya tempat ni adalah research site sahabat saya Sarah.. so thanks to Ms. Sarah sebab bagi chance kita datang sana.. and also thanks to Jabatan Sains Perhutanan, UPMKB.. our Ketua Jabatan, Dr.Ong Kian Huat for giving us permission to join the trip.. And also not forgotten, to be highlighted, Dr.Zamri Rosli and Dr. Geoffery James Gerusu untuk ilmu yang dicurahkan sepanjang dua minggu berada di sana.. Nak cakap thanks juga dekat semua staff sokongan yang terlibat sebab jaga kami dengan baik kat sana.. dan selalu beri tunjuk ajar.. Thanks to En.Khairul, En.Muaish, En.George, dan En. Sylvester.. R28 - Andy, Nan, Wahed, Daus, Meerul, Petey and Nana..Tak lupa.. penduduk2 Kampung Long Tuyo yang membantu kami tak kira ketika di Kem Black Oriole, Kem Payeh Maga dan juga kat kampung.. layanan anda semua tidak akan kami lupakan.. juga terima kasih kepada Jabatan Hutan Sarawak.. yang teman and pantau kita dekat dua2 kem.. Not forgotten.. to my dear bff - Ms. Sarah and Mrs. Bahiah yang sudi bersusah payah bersama2 :) lets keep our relationship strong.. day by day..

Saya akan cuba menaip dengan sebaiknya cerita tentang aktiviti kami di Payeh Maga Highland..



PERJALANAN BINTULU-LAWAS

oke2.. kita bertolak dari UPMKB, Bintulu awal pagi.. sekitar jam 4.00pagi.. heheh.. susahnya na buka mata.. semua sekali dalam 20 orang rasanya.. staf + student :) so naik bas kecil comel dna kami pun bertolak... selama 6 tahun.. kita tak pernah dapat tidur dalam kenderaan.. sebab fobia because of something.. tapi this was the first trip yang kita boleh tidur dengan tenang.. terima kasih pakcik bas sebab memandu dengan selamat.. syukur.. :) dah semakin pulih fobia kita ni heheh..benda yang paling stress bila kena turun naik bas sebab nak cop passport kat imigresen.. sabar je la hehe.. 8 kali taw turun naik.. sebab kena lalu Brunei.. tapi enjoy je.. hehe.. travel memang macam ni kan.. bas akan melalui Miri-Brunei-Limbang-Brunei-Lawas... sangat lama perjalanan kita.. sempat singgah makan kat Limbang sebelum meneruskan perjalanan.. ini pertama kali taw kita sampai ke Limbang dan Lawas.. Ms.Sarah and Mrs.Bahiah dah lama dah jejak kaki ke sini... sejak waktu diploma lagi.. lambat sungguh kita.. -_- rasanya dah nak dekat senja kita sampai kat Bandar Lawas.. Bas berhenti kat depan Hotel Seri Malaysia Lawas.. ^_^... 

ni dekat Limbang..kita mamam bakso.. sedap taw..

ni dah sampai dekat Lawas.. :)



PERJALANAN LAWAS - LONG TUYO

Dari Hotel Seri Malaysia, Lawas, kami di bawa menaiki 4wd ke Kampung Long Tuyo Lawas..And ladies first.. diberi keutamaan menaiki hilux :P ... dengan selesanya.. hehehe.. so lets check it out.. perjalanan dari Hotel Seri Malaysia ke simpang masuk ke jalan utama dalam 10 minit je.. tapi start je masuk jalan utama tu.. perjalanan adalah sekitar 1 jam 30 minit hingga 2 jam.. bergantung kepada pemandu hilux :D ... kita memang excited..sepanjang perjalanan kita tak tidur.. sebab terlalu excited nak tengok perkampungan masyarakat di sini.. rasa macam ta percaya kita akan sampai kat sini.. terpukau dengan keindahan semulajadi kawasan ni.. Subahanallah.. 


nampak ta jalan dia?... memang kena ada skills taw nak memandu kat sini..


KAMPUNG LONG TUYO

yess.. alhamdulillah.. setelah menempuh perjalanan yang jauh... kami tiba di Kampung Long Tuyo... kami disambut mesra oleh penduduk kampung.. Ms.Sarah perkenalkan kita dengan semua penduduk.. she's very glamour in here.. macam kampung sendiri dah hehehe... what can i say? terpegun melihat kampung ni.. indahnya... Long Tuyo di diami oleh masyarakat Lun Bawang.. salah satu etnik di Sarawak.. Majoriti penduduk di sini menganut agama Kristian.. namun begitu sifat keterbukaan mereka sangat mengagumkan.. Alhamdulillah memang kita sangat happy tinggal kat sana.. Kampung ni sangat aman taw.. sangat tenang.. tak percaya? jom tengok gambar2 nie..






LONG TUYO - BLACK ORIOLE CAMP


selepas tidur semalaman di Kampung Long Tuyo, keesokan paginya.. kami memulakan pendakian.. setelah kemas begpack berpuluh2 kali.. kita decide bawa brg sikit je.. sedih betul.. takut ta mampu kita nak bawa nanti.. kena bawa sendiri oke.. lepas dibebel2 oleh kawan2.. kita pun keluarkan baju2 yang banyak.. tapi dalam senyap2 kita masuk balik heheh.. dan padan muka sendiri.. sebab beg memang berat.. 

nampak kecik kan.. tapi berat.. -_- boleh senyum lg.. tunggu smpai kat kem black oriole baru menyesal bawa beg besar cam gni.... -_-

Ms.Sarah and Daus.. preparing their bags.

My dear Mrs. Bahiah.. cool je bawa beg kecik.. :D


oke.. dah siap kan semua.. jom naik hilux untuk ke first check point... disebabkan keadaan jalan yang bahaya.. lepas hujan.. hilux dapat masuk separuh je.. lepas tu kena lalu jalan balak sampai ke checkpoint mendaki tu.. boleh nangis taw.. time tu rasa menyesal je pakai kasut getah tu.. sebab longgar.. melekat2 kat selut.. ingatkan sampai atas macam ni.. memang ada yang jalan pakai kaki ayam.. Dorang dah jauh ke depan.. kita ada masalah kasut pulak kat belakang.. tapi syukur.. tak lama lepas tu dah nampak jalan yang berumput and oke sikit untuk trekking.. ape lagi jalan cepat2 heheh..  sekarang fikir nak sampai je.. alhamdulillah.. dapat sampai ke kem Black Oriole dalam masa 1 jam 50 minit... 3 ke 4 km kita ta ingat... if im not mistaken.. push diri sebab beg kat belakang ni berat sgt.. kadang2 terfikir nak buang beg dalam gaung.. heheh.. janji sampai.. sampai2 je terus campak beg.. nafas pun tade dah.. rasa nak pengsan.. kebetulan.. pelajar2 n staf kem atas yg naik awal tadi tengah berehat sekejap dekat kem Black Oriole sebelum meneruskan perjalanan ke Kem Payeh Maga.. then duduk sekejap.. after 5 minit kita dah oke hehe... then kita tunggu kawan2 lain sampai.. 

ni antara laluan perjakanan untuk sampai ke kem.. bukit dia.. huhuhu.. sakit kaki2.. Ms. Sarah cakap.. kau kira berapa bukit kau dah lalui.. kalau dah 5 @ 6 bukit maka na sampai dah tu..


kat sini lah kita tinggal dengan kawan2 sepanjang dua minggu.. best.. and ta mau balik.. :D


BLACK ORIOLE CAMP ACTIVITIES

ohhh lupa kita na bagitahu..kita org telah dibahagikan kepada dua group.. group Black Oriole dan group Payeh Maga.. so kita kat Black Oriole.. yang tinggal dekat kem Payeh Maga semua jejaka2 tade perempuan.. so dekat Black Oriole.. ada Ms.Sarah, Mrs.Bahiah, Daus, Meerul, En.Khairul, Dr.Zamri, Dr. Geoffery dan beberapa orang staff jabatan hutan sarawak, porter dan penduduk kampung.. kami hidup dengan gembira dan ceria kat sini.. haha ;D siang kita buat kerja.. bantu research Ms. Sarah.. memang best dapat belajar tentang burung.. daripada ta berani jadi berani sikit.. banyak ilmu yang diperoleh.. dan banyak pengalaman walaupun ta biasa pada mulanya.. waktu malam kami suka buat meeting dapur.. belajar masak2 sambil bergosip bertemankan lilin.. dua minggu tade generator oke.. alhamdulillah sirvived! tapi teringat waktu first night kita stay sana.. awal2 dah kena tapau dengan budak berdua ni.. Meerul and Daus.. boleh2 kelentong ckp Dr.Zamri panggil meeting.. kami bertiga pun cepat2 keluar dengan tudung senget2 ingatkan betul ada meeting tergempar.. rupanya dorg panggil ajak melepak.. lucu jugak la kena tipu camtu.. memories.. :)

jom kita tengok gambar2 ye..
nampak.. kita buat kerja oke..

this is Meerul and Mrs.bahiah.. :)

Ms. Sarah pakar burung oke.. dont mess with her.. hehe..

ni dah penat rehat sekejap.. sungai dia best sgt2..

tugu kat dalam hutan hehe..

so... na tengok ta aktiviti lain2 kita... taadaaaaa

masak.. siap buat cucur kacang lagi... resepi Chef bahiah..

ehh.. kita tipu je.. kita ta pandai masak :D

makanan wajib.. ta kira pagi petang siang malam..

dua AJK memasak terhebat kat kem kita..

kita AJK cuci pinggan je -_-


BLACK ORIOLE - PAYEH MAGA

very exciting day.. sebab semua orang cakap.. kalau datang ke sini.. ta lengkap kalau ta jejakkan kaki ke kem Payeh Maga.. Dr.Zamri ajak naik ke sana.. so kami pun bersemangat la pagi tu.. rupanya memang jauh kem tu... dengan pacat lagi huhuhu.. dengan laluan mendaki yang agak mencabar.. tapi nasib baik ta payah bawa beg... hehe.. selamat.. kita pergi balik hari je.. naik pagi dan petang turun semula ke Black Oriole..ta ingat pula berapa jam kami trekking.. ada laluan shorcut.. memang singkat laluannya tetapi..bersedialah dengan kehadiran pacat yang banyak giler.. setiap lima minit mesti tanya Meerul.. lambat lagi ke na sampai hehe.. mesti fedup kan Meerul layan akak2 semua.. hehe..waktu dalam perjalanan kita dapat dengar student and staff kem payeh maga tengah buat kerja dalam hutan.. agak jauh juga site mereka daripada kem.. memang rough and tough kerja mereka.. kuat semangat betul.. akhirnya sampai juga kami di Kem Payeh Maga.. sejuknya udara kat sini.. relaxing!..

eh..eh.. dah sampai.. tengok kem ni.. open air.. boleh bayang tak malam dia sejuk mcm mna?
beku agaknya... ta sempat nak rasa tidur dekat kem ni.. sebab petang dah balik....

So ape yang best kat kem atas nie.. sila scroll di bawah..

Sebab adanya tempat macam Pasir Putih..Belakang tu puncak Metalan.. teringin na pegi sana..

BFF... sama2 dapat sampai ke sini.. Ms.Sarah dah byk kali datang sini.. sekarang dia jadi tour guide hehe..

ada air terjun yang sangat cantik... abaikan model tu... :D feeling habis..

kita turun sebab nak rasa sejuknya air kat sini.. best sangat.. refreshing..

so.. kita dgn geng sempat juga ceroboh dapur dekat kem payeh maga.. and masak makan tengah hari.. heheh sorry korang sebab habiskan stok makanan.. jangan marah ye.. lepas kami bergembira.. tiba masanya untuk turun.. tapi geng2 yang buat kerja belum balik lagi.. yang ada dekat kem.. En.George, Nana and Petey.. yang lain masih kat dalam hutan.. so sebelum balik terjumpa dgn mereka semua.. En.Muaish dgn Nan.. and then dengan jalan pintas jumpa En.Syl, Wahed, Andy.. memang dorang nampak sgt penat.. tp i bet dorg semua enjoy kan :D


BACK TO KAMPUNG LONG TUYO


Selepas berkampung hampir dua minggu ... kita pulang ke Kampung Long Tuyo.. tapi kita sempat singgah kat Gunung Doa.. nanti kita cerita tentang Gunung Doa dekat post yang lain... balik kat kampung.. kita berehat.. dan esoknya buat khidmat komuniti.. walaupun ta banyak.. harap dapat membantu penduduk kampung.. selain daripada tu.. perlawanan bola sepak juga turut diadakan di antara penduduk kampung dan kami semua.. opss yang lelaki je.. yang perempuan jadi tukang sorak.. ---selain daripada itu.. kami menjejak sejarah dan budaya bersama Pak Dawat.. jalan2 kawasan kampung dan melawat sebuah kawasan yang mempunyai buaya tanah.. cantik betul Long Tuyo ni.. berbeza dari kampung2 yang pernah saya lihat sebelum ni..


selepas dua minggu.. nampak boleh senyum lagi kan? ni tengah tunggu hilux untuk bawa ke kampung..

main nyorok2 belakang bunga.. pagi yang indah..

Mrs.Bahiah feeling2 gitu.. heheh.. nampak ta kabus.. ?



cantik kan gambar ni.. picture kredit to Ms.Sarah.. time ni kami na pegi tgk buaya tanah.. adat dan kepercayaan penduduk di sini.. 

ini kawasan buaya tanah.. mungkin sebab lama ditinggalkan.. struktur buaya tu kurang jelas.. namun cerita disebalik struktur ini adalah lebih menarik.. pada zaman dahulu, buaya tanah ni akan dibina untuk menjalankan aktiviti ritual dan kepercayaan selepas pahlawan2 balik daripada pertempuran.. apa yang kita faham.. upacara ni untuk meraikan kemenangan mereka yang berjaya membawa balik kepala pihak lawan.. lebih kurang macam tu ceritanya..

oke2.. cerita dah na habis da.. panjang betul entry ni.. 3 jam menaip.. migrain sekejap hehehe... sebelum balik kita bergambar2 lagi.. jom layan gambar2 kat bawah nie..

ni adik2 junior.. diploma perhutanan.. mereka dah grad pun.. kalau korg ade yg berkenan.. pm la.. kita bg no.fon :P

the best part dekat long tuyo.. setiap rumah ada makanan atas meja.. rasa mcam hari2 raya.. 3 in1 pun banyak sangat.. puas minum nescafe kt sana heheh...heaven!..

Musuh kita.. si pacat.. sampai hati amik darah kita.. grrrrr!... 

suka sangat sungai ni.. oppss mereka berdua tengah cuci baju... :D

petang2 tengok pakcik potong kayu api... ehh ni pun excited ---

oke.. dah habis.. sebenarnya banyak lagi nak share.. tapi dah tiga jam menaip.. cukup lah ye hehe.. terima kasih sebab korang sudi baca entry ni.. ada masa kita tulis lagi.. once forester, forever forester.. biar lah org ckp kita lemah lembik.. tape.. janji kita happy walaupun slow :P belajar dari pengalaman... 

p/s: picture credit to: En.Amin, Ms.Sarah, Mrs.Bahiah and all.. :)












Friday, June 5, 2015

Penang Hill 2015 @ Bukit Bendera

Assalamualaikum semua.. lama kan kita diam menyepi.. huhuhu.. sorry2 sebab banyak kerja sangat2.. and attend conference kat UPSI.. nanti kita cerita tentang conference tu k.. sekaraag nak cerita tentang Penang Hill @ local name Bukit Bendera.. orang cakap tak sah kalau pegi Penang and tak mai sini.. untuk pengetahuan korang semua.. Penang Hill merupakan destinasi wajib bagi tourist dalam dan luar negara.. tak hairna lah kalau tempat ni sentiasa crowded dan havoc.. huhuh.. sebelum tu.. meh sini kita bagi tips sikit kat korang2 yang nak melancong ke Penang Hill.. 

TIPS!

*sila datang awal pagi.. kalau boleh jam 7 pagi dah terpacak dekat depan tiket kaunter.. bagi mengelakkan kesesakan manusia.. so bangun awal oke.. 

*untuk yang tak suka ramai2 orang.. boleh beli tiket fast lane.. so korang akan diberi keutamaan untuk naik train dahulu..

*dari pemerhatian kita, waktu puncak adalah sekitar jam 9 - 10 pagi.. haa time ni orang ramai.. nak beli tiket pun dah kena beratur..

*kalau boleh pergi time weekdays.. and elakkan cuti sekolah and cuti2 yg lain ye.. lagi2 sabtu dan ahad.. sebab banyak rombongan pelajar/rombongan luar negara yang diadakan di sini..

*jangan risau sebab naik train ni ambil masa 3 - 4 minit sahaja untuk sampai ke puncak yang berketinggian 712 meter kalau tak silap.. tak macam dulu2.. kita pernah rasa naik train generasi kedua.. yang boleh tahan klasiknya.. ambil masa yang sedikit panjang tapi kelebihannya kita dapat tengok suasana hutan yang indha dan menenangkan.. kalau train generasi baru.. memang laju sesangat.. 

TIKET!




Korang boleh rujuk gambar kat atas ni untuk maklumat tiket.. hehehe.. senang kan.. tepek je kat sini..


WHY KENA DATANG KE PENANG HILL?


Sebenarnya banyak sangat resons kenapa kena datang kat sini.. tapi kita bagi yang terbest and terbaik lah ye? heheheh

1) SEJARAH

Penang Hill memang kaya dengan sejarah dan banyak bangunan2 lama yang unik disekitarnya.. walaupun tak besar kawasannya.. tapi banyak banglo2 yang cantik dan masih kukuh di kawasan ini.. untuk menikmati pemandangan villa2 and banglo lama.. korang boleh naik buggy car dengan harga RM30 per car.. so boleh naik dalam enam orang.. tak mahal kan? korang kena ambil pakej ni taw.. tak rugi... 









2) LOVE LOCK

ini antara tarikan terbaru yang ada di Penang Hill.. ingat akt Paris je ade love lock? kat Malaysia pun ade.. hehehe.. so kalau rasa2 nak lock your love.. mai la sini... tapi bawa lock dari bawah ye.. hehehe sebab lock kat sini sedikit mahal.. hehehe.. so sebelum mai.. beli siap2 lock yang bentuk love.. tulis cantik2 and lock kat sana hehehe -__- ... tapi kalau yang kaya2 boleh je beli lock cecantik kat sana.. memang ada di jual ^_^... 




kebetulan waktu kami bergambar2 kat kawasan love lock.. kabus memang sangat tebal.. babah kita cakap.. sepanjang 20 tahun dia datang ke Penang Hill.. tak pernah lagi dapat tengok kabus setebal ni.. kita memang lucky time tu.. sejuk...

3) SCENERY

memang tak dinafikan.. pemandangan dekat puncak memang menarik.. orang cakap satu penang kita boleh tengok... tak percaya? jom tengok gambar ni..





4) FOOD AND BEVERAGES

untuk makanan and minuman.. seriously.. penang memang syurga makanan.. sekarang foodcourt Penang Hill dah upgrade.. sangat selesa and cantik dekorasinya.. memang best untuk lepak2 and makan2.. tapi food court ni dua tingkat taw.. so korang jangan terkejut.. sebab satu tingkat jual air satu lagi jual makanan.. memangr asa macam pelik tapi takpe lah.. hehehe..

kita sempat makan laksa.. memang sedap. kena cuba... selain dariapda tu ada nasi ayam, nasi lemak.. terlampau banyak pilihan makanan.. harga pun sangat berpatutan..!! thumbs up!..


salah satu kedai yang ada.. sorry lupa nak ambil gambar2 lain.. sebab lapaq sangat... ohh dekat tingkat bawah ada jual souveniers.. dan jangan lupa tawar menawar.. harga baju kat sini lebih murah daripada dekat pasar malam batu feringghi.. hehehe

so.. korang semua.. mai la datang penang.. tak rugi taw... makan sedap.. tempat menarik.. worth for money... :) thanks for reading guys... hope boleh bantu korang untuk merancang percutian ke penang hill.. ^_^



 
Lost In Life Blogger Template by Ipietoon Blogger Template