Saturday, April 18, 2015

Ke Lawas, Sarawak

Helo korang semua.. apa khabar.. saya akn ke Lawas, Sarawak selama dua minggu.. i will be leaving by 3 am, Sunday.. buye2 laptop and bye2 my precious handphone.. :( take care blogger!..

Monday, April 13, 2015

Alkisah jadi pelajar master..

Assalamualaikum teman2 sekalian.. hari ni rasa macam nak menulis sesuatu yang a little bit serius sikit.. hihi tak lah serius sangat.. tapi kan.. sejak dua menjak ni asyik berfikir pasal kehidupan.. umur dah makin meningkat but still.. saya masih lagi bergelar seorang pelajar.. its not easy untuk jadi seorang postgrad.. bukan mudah.. walaupun nampak macam takde keje sangat.. tapi nak memerah otak untuk writing memang satu cabaran besar buat diri ini.. my condition now.. is not really good.. sebab ada anasir2 yang sepatutnya saya boleh elak.. tapi saya masih tak elak2.. mungkin hanya menunggu masa untuk mengelak dan masalah akan selesai.. walaupun nanti kena sumpah bertahun2 lamanya.. tapi takpelah.. untuk kebaikan sendiri.. heheh abaikan masalah tu.. sekarang saya dalam proses writing.. masa semakin pantas bergerak.. rasa seram pulak.. nak analisis data lagi.. nak writing.. nak keluarkan manuscript.. and publish.. viva.. semua bermain dalam kepala otak.. sekarang dah tak boleh leka kalau nak grad on time.. but still.. i think i lack of something that precious.. masih tak nampak lagi apa dia.. sekarang pun masih terkapai2.. sebab.. sebab.. no one cares.. hahaha.. but.., seriously.. I have a choice.. when the time has come.. I will choose the right one.. :) kepada adik2 yang nak smabung master/phd.. sedikan mental anda.. kuatkan semangat dan hadapi dengan senyuman.. ^_^

Lirik Lagu : Potret by Akim & The Majistret

Terangi malamku dengan syair indahmu
Menenun kasih dalam sepi yang terasing
Saat kau pergi lemasku bila tiadamu

Jauh terbawa lukisan hatimu
Hilang mencari di mana kau pergi
Tinggal aku menahan luka ini
Sampai harusku pergi

Engkau bagaikan bintang-bintang di angkasa
Hanya mampu melihat kamu yang terbiar
Walaupun sakit walaupun pedih tak berdaya

Berjalan tenang menghampiri persisiran
Melakar namamu di sisi pasir pantai
Pastinya hilang tidak rasaku kepadamu

Jauh terbawa lukisan hatimu
Hilang mencari di mana kau pergi
Tinggal aku menahan luka ini
Sampai harusku pergi

Jauh terbawa lukisan hatimu
Warna pelangi hiasan terindah
Hati ini tak akan terbahagi
Sampai harusku pergi

Menuju aku kepadamu jadi satu
Meraih kasih kita

Jauh terbawa lukisan hatimu
Hilang mencari di mana kau pergi
Tinggal aku menahan luka ini
Sampai harus ku pergi

Jauh terbawa lukisan hatimu
Warna pelangi hiasan terindah
Hati ini tak akan terbahagi
Sampai harusku pergi

Jauh terbawa lukisan hatimu
Warna pelangi hiasan terindah
Hati ini tak akan terbahagi
Sampai harusku pergi


my opinion: lagu ni lagi best dari mewangi la.. uhuhuhu.. korang jangan lupa dengar eh..!!

Quote of the day


Sunday, April 12, 2015

Part 6: Long Beach & Windmill, Perhentian Kecil

Assalamualaikum dan selamat malam.. sahabat2 pembaca semua.. thanks sebab sudi singgah kat belog ini.. Sekarang saya nak sambung sisa-sisa kisah percutian saya dna keluarga di Pulau Perhentian.. ini adalah sambungan dari Part 5.. Kan kami ambil bot dari Kampung Nelayan ke Coral Bay.. so sebelum kami tengok sunset.. setibanya di Coral Bay, kami terus jungle trekking ke Long Beach.. Untuk korang2 yang tak biasa.. sila ikut laluan Ombak Resort dan seterusnya naik ke kawasan hutan (ada trek).. jangan risau anda takkan sesat.. trekking ni ambil masa sekitar 10 hingga 15 minit sahaja bergantung kepada kekuatan kaki anda.. setelah turun naik bukit yang tak berapa tinggi.. maka sampailah kami di Long Beach!..

ni adik kita.. one and only heheh.. adik taw bukan abg..

ni saya.. uhuk3.. 

ibu dan babah.. walaupun veteran.. usia dah lebih 50 tapi!!.. dorang kuat okey.. serius ta tipu!.. 

haa ni lah trek yang saya bagi tahu tadi.. follow je trek ni.. Insyaallah akan sampai ke Long Beach.. jangan risau sebab trek ni tak pernah sunyi.. sentiasa ada orang dok ulang alik hehe..


tadaaaa.. dah sampai ke Long Beach!!.. the most beautiful beach kat Pulau Perhentian ni..

okey.. sekarang jom kita tengok apa yang ada kat Long Beach.. secara rumusannya.. beautiful sandy beach yang memang awesome.. saya jatuh cinta dengan keadaan kat sini.. its a little bit look like overseas.. and memang ramai pelancong asing dekat kawasan ni.. antara aktiviti yang boleh korang buat kat sini? Sunbathing kalau rasa2 nak bakar kulit bawah cahaya matahari.. heheh.. laut kat sini sangat biru dan berombak.. sometimes rasa macam nak tengok orang surfing je hehe.. 





ok selepas snap2 gambar kat Long Beach, kami sekeluarga pun memulakan trekking ke Windmill atau kincir angin yang terletak jauh di atas bukit.. yang tak bestnya.. kami tersesat.. hahaha... lepas tu patah balik baru dapat jalan yang betul.. fuhh begitu mencabar.. kesian ibu dengan babah.. memandangkan masa dah semakin singkat.. takut gelap dalam hutan ni.. dalam 20 minit jugak dok trekking ikut jalan hutan berbatu.. saya dengan adik berlari naik atas... ibu dan babah slowly naik.. serius ingat ibu dan babah akan berhenti seprauh jalan.. tapi tak sangka.. mereka berdua sampai jugak kt atas.. sangat bangga dengan mereka.. wahhh nangis laju2.. walaupun dorang slow.. tapi sampai jugak..i am proud! ibu dan babah terbaik!.. kenapa kami nak naik sangat kan kat atas ni?
sila scroll gambar di bawah..


lebih kurang macam gini la jalan nak naik ke kincir angin...


setelah 15 minit.. sampai lah kami ke kawasan kincir angin...


dan inilah yang saya cari... Subahanallah... rasa nak menangis sampai kt sini.. rasa taknak balik.. rasa happy.. semua ada..

dah mula dah hyper.. tak boleh tengok kamera.. erkk~~


yess.. ini buktinya.. ibu dan babah.. sampai kat atas... masih kuat lagi mereka.. walaupun slow2 naik.. dorang memang kuat!.. sayang ibu babah.. ibu selalu cakap.. anak2 bawak dia pegi tempat adventure.. tapi dia ikut je hehhe.. thanks ibu and babah...and buat pertama kali adik saya semput naik atas haha.. sape suruh bina badan sangat.. bahahah...*poyo*

ok.. this is my last entry untuk percutian di Pulau Perhentian Kecil.. alhamdulillah.. sebuah pengalaman yang penuh cabaran dan yang pasti menggembirakan... hmm kat mana yang next holiday.. heheh..thanks to all yang baca tentang Pulau Perhentian ni.. harapa dapat memberi maklumat kepada korang dan semoga boleh dijadikan panduan di masa akan datang...

sila klik link kat bawah ni untuk entry terdahulu:








Friday, April 10, 2015

Part 5: Menikmati senja di Coral Bay, Pulau Perhentian

Holaa.. selamat malam semua.. wah lama juga ambil masa nak tulis Part 5, percutian di Pulau Perhentian.. sorry sangat2 sebab terlampau busy dengan hal2 akademik.. huhuh..so back to the topic..


inilah dia Coral Bay.. banyak penginapan taw kat sini.. kawasan alternatif bagi korang2 yang tak dapat penginapan kat Long Beach.. perjalanan dari Coral Bay ke Long Beach hanya sekitar 10 minit jungle trekking.. sempat berpeluh gak la..


sambil tunggu sunset.. lepak2 minum jus tembikai RM5 segelas kat Fatimah Cafe.. Fatimah ni ada chalet jugak kat sini..


my famili.. ibu babah dan haikal.. sayang semua.. selalu teman saya kalau bercuti hehehe..


jalan2 sambil peace sket... ^_^



the sunset.. sebenarnya.. kat mana2 pun sunset adalah benda paling relax untuk kita tengok.. tapi lebih cantik kalau korang dapat tengok sendiri.. ^_^


Coral Bay adalah sebuah tempat yang terletak Pulau Perhentian Kecil.. which opposite site from Long Beach.. kawasan Coral Bay sangat padat sebab pantai dia tak panjang sangat.. kat sini ada macam2 penginapan.. yang bajet yang mahal semua ada.. antara yang popular kat sini.. Shari La Resort dan Ombak Resort untuk yang high standard.. dan untuk bajet kita ada Fatimah Chalet.. biasanya Coral Bay akan penuh pada waktu petang sebab ramai pelancong dari serata Pulau Perhentian akan datang ke sini untuk menikmati sunset yang sungguh cantik.. Dan saya sekeluarga sangat beruntung sebab dapat menikmati keindahan matahari terbenam sambil minum2 di Fatimah Cafe.. 


Alhamdulillah.. seperti yang korang sedia maklum dalam entry sebelum ni.. saya sekeluarga duduk dekat Kampung Nelayan.. so kami ambil water taxi dari Kampung Nelayan ke sini dengan harga RM25 per pax (bot pergi dan balik).. im not sure mahal ke murah.. but untuk kami.. the price is good enough.. heheh.. mungkin boleh dapat murah lagi kot.. naik bot dari Kampung Nelayan sekitar 10 minit je.. banyak lagi aktiviti yang kami buat.. bukan tengok sunset jer.. nanti entry seterusnya.. saya akan cerita mengenai Windmill dan Long Beach which is the final chapter of my vacation ^_^


kepada yang nak baca post2 berkaitan Pulau Perhentian.. sila klik link di bawah:







Wednesday, April 8, 2015

Gua Ikan, Dabong

Assalamualaikum semua ^_^ apa khabar.. So.. how is your day? Harap baik2 saje k!.. 
Hari ni nak story2 tentang lawatan singkat kami sekeluarga ke Gua Ikan, Dabong.. Thanks to my babah sebab bawa kami ke sini.. Gua Ikan ni adalah salah satu kawasan rekreasi dan pelancongan yang terdapat di daerah Dabong, Kelantan.. sebenarnya saya seumur hidup tak pernah lagi menjejakkan kaki ke kawasan gua-gua rekreasi.. and this is the first time.. tu yang excited terlebih.. tapi pada ahri kami pergi tu.. kawasan gua ni sangat kering.. tiada air.. menurut my friends yang pernahd atang ke sini.. Gua Ikan ni baisanya tempat berkelah dan mandi manda.. air dia jernih sangat.. tapi waktu kami datang musim kering.. walaubagaimanapun.. tetap excited untuk melihat bentuk muka bumi dalam gua yang misterius dan artistik.. untuk yang nak datang ke sini... berkut adalah lokasinya:

Location
Located in Kampung Slow Pak Long, its about 95 km from Kuala Krai and just 7 km from Dabong. It's a 30 minute ride en route to Gua Musang on Federal Road 8 before you find the turn off to Dabong. From this junction, headed to Dabong about 40 km ahead, you will find the entrance to this attraction on your left.
     







Subahanallah.. cantik kan kawan2? .. kepada korang yang bercuti di kelantan.. jangan lupa datang ke Gua Dabong ni.. memang cantik.. and really worth it.. untuk sampai ke sini.. ^_^

For me.. two words: misterius and artistik.. gorgeous cave!

Thursday, April 2, 2015

Repost: Pokok Berdarah?


wee.. rasa macam dah setahun pulak meninggalkan dunia perhutanan.. terutama pasal pokok2 di hutan huhu.. sayangnya kalau dibiarkan begitu je.. kena asah balik ilmu yang ada supaya tidak lupa.. huhu.. jadi hari ni saya nak cerita sikit tentang pokok berdaraha tau digelar Dragon Blood Tree.. nama saintifik bagi pokok ini adalah  Dracaena draco .. sebenarnya pokok ini boleh dijumpai di kawasan Socotra archipelagi di Lautan Hindi.. kenapa dia di panggil sebagai pokok berdarah?.. ini adlaah kerana sap iaitu sejenis cecair yang ada di dalam batang pokok tersebut berwarna merah.. seolah2 warna darah...

Oke yang peliknya.. ada juga orang yang menggunakan sap berwarna merah ini untuk tujuan ritual dan mistik.. selain daripada itu ia digunakan untuk ilmu hitam di sesetengah kawasan..  Selain itu, kegunaan sap ini adalah untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit...




itulah serba sedikit info tentang pokok unik ini... so korang.. hargailah nature dan alam sekeliling... :) even tak suka pun .. tak salah kalau kita ambil tahu.. kan? :)




Tuesday, March 31, 2015

Repost: Nak CPUV?

hihi dah berapa minggu nie dok belek2 graf blog nie... dapat disimpulkan beberapa fakta tentang "Blogger dan Pembaca" @ nak tingkatkan CPUV supaya lebir ramai unik visitor di belog saya yang tak seberapa nie hehehe...

- kebanyakan pembaca online pada hari isnin hingga jumaat.. lagi2 time lunch hour... heheh...

- selepas jam 6.00 petang pembaca semakin berkurang.. (untuk hari bekerja)

- hari sabtu dan ahad adalah hari paling susah untuk orang online.. faktornya? mungkin sibuk dengan keluarga di rumah.. hari minggu untuk hari keluar berjalan2... heheh

- pembaca suka baca juga mengenai tips2 kecantikan...


  1. Petua Nenek
  2. Tips Kurus
  3. Tips Cantik


- pembaca suka baca tentang info dan fakta2 menarik...


  1. Mount Roraima
  2. Universiti Tercantik Di Dunia
  3. Terowong Cinta
  4. Pulau Paling Terpencil Di Dunia
  5. Bubble Hotel


- and pembaca lebih suka jika penulis review tentang produk yang digunakan..


  1. Lip Balm Maybelline New York
  2. Shampoo Bawang
  3. Lecithin (Supplement Kurus)


- ada juga yang suka baca tentang pengalaman penulis.. contohnya topik paling hot kat belog saya ialah pengalaman ke Krabi... yang banyak episod tu heheh..

  1. Krabi Part 1
  2. Krabi Part 2
  3. Krabi Part 3
  4. Krabi Part 4
  5. Krabi Part 5
  6. Krabi Part 6


- selain tu.. kalau kita sebagai penulis sertakan resepi masakan.. pasti ia menjadi hit... terutama resepi yang simple tetapi sedap..


  1. Resepi Beef Tortilla
  2. Resepi Kek Marble
  3. Resepi Cute Cup Cake



ha.. tu la antara fakta yang saya dapat hasil daripada pemerhatian dari belog kecik saya nie.. upsss belog ni tak berapa famous oke... jadi kisah2 penulis tak berapa nak best sangat heheh.. apa2 pun saya tulis belog secara suka2.. untuk berkongsi macam2 benda.. daripada pengalaman sehingga lah info yang saya baca... apa2 pun thanks a lot kepada semua yang melawat belog ini.. semoga anda mendapat info berguna... sharing is caring :)

Thursday, March 26, 2015

Pulau Terpencil Di Dunia?

Selamat petang semua... sehat tak hari nie? selamat berehat buat yang bercuti.. ahri ni saya nak story pasal sebuah pulau yang jauh daripada tanah besar.. sangat jauh.. ia dikenali sebagai Pulau Tristan Da Cunha.. Pulau ini mempunyai populasi hanya seramai 264 orang.. walaupun jauh.. masih ada orang yang mendiami kawasan ini..Hanya ada satu pegangan agama di sini iaitu Kristian..Terdapat 80 keluarga yang mendiami pulau terpencil ini..Ia terletak sejauh 1750 batu daripada Afrika Selatan dan 1500 batu daripada Saint Helena.. tapi pulau ini adlaah kepunyaan pihak British...dia panggil British overseas territory..

Puncak tertinggi kawasan ini adlaah sebuah gunung berapai yang digelar Queens Mary Peak.. Sebanyak 3 bot akan belayar tiap2 tahun ke pulau ini.. Mereka melakukan 9 kali trip sahaja setahun..Penduduk baru tidak dibenarkan mendiami kawasan ini.. kira kawasan keluarga turun temurun je..




kalau la diberi peluang memang teringin sangat nak tinggal kat tempat macam ni.. jauh dari kebisingan kota... hari2 dapat tengok alam semulajadi yang kurang pencemaran... and tak payah nak fikir jalan jem.. kelam kabut nak cari kerja kos hidup tinggi.. kat sini kita berladang berkebun untuk sara hidup sendiri.. bestnya..

sumber: 14 FactsWikipedia
 
Lost In Life Blogger Template by Ipietoon Blogger Template