Monday, August 31, 2015

Skincare Review: Putih, Gebu, Glowing, Flawless.. Promosi Hari Merdeka!

hi korang.. ape khabar semua... happy holiday dan selamat hari merdeka semua.. :) hari ni nak promo giler2 tentang skincare yang kita guna sekarang.. kepada korang2 yang nak putih, gebu, flawless and glowing kan muka korang.. boleh la cuba produk ni... produk ape??? 

sebelum tu tengok dulu testimoni dari kita sendiri yang sememangnya menggunakan produk ni.. kita baru guna satu bulan lebih je.. dalam masa 3 hari.. kita dapat rasa kulit muka sangat tegang selepas cuci muka.. and then selepas 7 hari... kita mula rasa perubahan pada kulit.. semakin lama kulit kusam sudah semakin hilang.. jerawat batu yang dua tiga bijik dekat muka pun semakin surut.. selepas sebulan pemakaian parut jerawat yang degil2 semua beransur pulih.. tak percaya? sila lihat gambar di bawah.. 



so? kita pakai ape.. mesti korang tertanya2 kan.. haaa.. ni nak habaq kat hampa semua.. kita pakai.....


Product: Set Asas Dermax Superskin 360 (DMS360)
Includes: Sabun, Krim Siang dan Krim Malam
Price: RM 120 per set (exclude postage)
Duration: +/- 2 months per set
Starting Date: Since 20th July 2015 - present
Rating: 10/10

Whatsapp: +60176946024

ATAUPUN

layari page facebook ini:

https://m.facebook.com/dermaxsuperskin360original

https://www.facebook.com/dermaxsuperskin360original?ref=hl


kita ni jarang tau na promote ape2 yang kita pakai.. tapi kali ini kita sangat yakin untuk jual.. sebab kita pakai.. dan alhamdulillah sangat berkesan.. untuk hari ini sahaja.. kita akan bagi harga promosi untuk pembeli2 kita yang singgah kat belog ni... 

anda dapat membeli set asas Dermaxsuperskin 360 dengan harga RM120 dan percuma postage seluruh Malaysia.. dapatkannya sekarang oke..

Promosi sah sehingga 11.59 malam 31 Ogos 2015 !!...



Saturday, August 29, 2015

Testimoni Dermaxsuperskin 360 @ DMS 360 !!

Assalamualaikum para pembaca blog sekalian.. apa khabar semua.. alhamdulillah.. hari ni dapat lagi kita bersua di belog ini.. lama juga tak menaip.. ada yang rindu tak?? hehehe *perasan*.. kan agak lama kita menyepi.. sebenarnya kita tengah bereksperimen dengan muka kita.. hehehe.. kali ni nak share la dengan korang satu produk kecantikan wajah atau pun omputih cakap skincare you allsss.. :D tau tak.. beberapa bulan kita dok tengok2 pasal skincare ni.. sebab testimoni dia semuanya gempak2.. kita kekadang macam tak percaya sebab zaman sekarang gambar boleh menipu... memang testimoni produk sangat2 mencuri perhatian kita... bak kata orang macam guna Camera360 or B612.. kaki2 selfie tau la kan apllication ni.. muka tak flawless pun boleh jadi flawless!!... so.. semangat ingin mencuba membuak2.. sebab muka dah makin teruk.. kusam dan berjerawat selepas pemakaian produk S... memang rasa down giler.. lagi satu.. sebab nak memenuhi permintaan sesorang supaya tak pakai bedak muka *perli habis.. mungkin pakai bedak tebal sgt kot sebelum ni*... kita pun mencari2 la produk yang boleh memenuhi semua kriteria tu.. Untuk pengetahuan korang.. kita memang hantu bedak.. masuk hutan pun mesti pakai bedak walaupun sikit *teruk betol*... so kita pun order... memang excited sangat2.. jom baca review di bawah..

Product: Set Asas Dermax Superskin 360 (DMS360)
Includes: Sabun, Krim Siang dan Krim Malam
Price: RM 120 per set (exclude postage)
Duration: +/- 2 months per set
Starting Date: Since 20th July 2015 - present
Rating: 10/10

Whatsapp: +60176946024

ATAUPUN

layari page facebook ini:

https://m.facebook.com/dermaxsuperskin360original

https://www.facebook.com/dermaxsuperskin360original?ref=hl


inilah set asas tersebut :D

sebelum kita review dengan lebih lanjut.. jom tengok kelebihan2 DMS 360 ni.. mana taw korang pun ada masalah macam ni... maka boleh la try produk ni... ^_^

~ MEMBUNUH dan MENGHAPUSKAN JERAWAT
~ MENCERAH dan MENYERIKAN WAJAH
~ MENGHILANGKAN PIGMENTASI YANG TEBAL
~MENGHILANGKAN JERAGAT!!
~MENGECILKAN PORI-PORI WAJAH
~MENGHALUSKAN DAN MELICINKAN KULIT SECARA SEMULAJADI
~MENGANJALKAN KULIT WAJAH
~AWET MUDA
~ANTI KEDUTAN
~TAK PERLU BERBEDAK LAGI
~MERAWAT KULIT KUSAM~GLOWING EFFECT
~MENCERAH & MEMUTIHKAN WAJAH SECARA SEMULAJADI
~MELEMBUTKAN KULIT
~MERAWAT MASALAH KULIT KERING/GELUPAS/SISIK
~MENJADIKAN SI PEMAKAI LEBIH YAKIN & TIADA LAGI CAMERA 360
~MUKA JADI BERSIH TANPA SEBARANG CELA ATAU NODA
~MENGHILANGKAN WHITEHEAD dan BLACKHEAD YANG DEGIL

kepada yang belum tahu tentang produk ni... DMS 360 terbukti:

SELAMAT
APPROVED BY KKM
BUATAN MALAYSIA
BUATAN ISLAM
MENANG INTERNATIONAL AWARD
HARGA MURAH & JIMAT

so... kat sini kita tunjuk kat korang... perubahan pengguna2 DMS 360... mesti korang excited bila tengok gambar2 nie..




buat pertama kalinya kita yakin nak jual produk.. sebelum ni kita guna tapi kita tak jual.. tapi dengan DMS 360 kita memang sangat yakin.. sebab dalam masa lebih kurang 1 bulan.. kulit muka dah cerah.. tiada lagi kusam.. sekarang hanya tinggal jerawat2 kecil sahaja.. jerawat batu sebesar gajah semua dah dihapuskan.. Alhamdulillah.. happy sangat... Gambar kat bawah ni adalah testimoni daripada diri kita sendiri.. hanya dibelog ini kita publish.. jadi korang boleh la tengok ape perbezaan sebelum dan selepas kita menggunakan DMS 360..



ni la admin belog nie ;D


Apa yang kita suka tentang DMS 360?

1) penggunaan semudah 1-2-3. Tak perlu bersusah dan menjimatkan masa.. tapi hasilnya maksimum.. Untuk siang hanya menggunakan sabun muka dan krim siang. dan malam hanya guna sabun muka dan krim malam.

2) krim siang sangat mudah untuk di basuh.. :D mudah untuk kita ambil wuduk..

3) sabun muka kollagen honeydew memang sangat refreshing.. lepas je basuh muka mesti rasa fresh and sangat2 wangi!

4) krim malam memang selalu buat muka kita nampak gebu gebas... walaupun kita guna dengan lapisan yang nipis..

5) kesan dapat dilihat dengan jelas sekitar hari ke-7 dengan penggunaan berterusan.. sangat cepat!..




So.. kalau korang berminat...untuk membeli produk Dermaxsuperskin 360 ni... sila rujuk cara-cara di bawah:

Whatsapp: +60176946024

ATAUPUN

layari page facebook ini:



kalau korang nak cuba produk ni.. sila tinggalkan no.telefon di ruangan chat ataupun ruangan komen.. kita akan contact awak secepat mungkin.. :)

Terima kasih semua ^_^



Review: Dermaxsuperskin 360 @ DMS 360 !!

Assalamualaikum para pembaca blog sekalian.. apa khabar semua.. alhamdulillah.. hari ni dapat lagi kita bersua di belog ini.. lama juga tak menaip.. ada yang rindu tak?? hehehe *perasan*.. kan agak lama kita menyepi.. sebenarnya kita tengah bereksperimen dengan muka kita.. hehehe.. kali ni nak share la dengan korang satu produk kecantikan wajah atau pun omputih cakap skincare you allsss.. :D tau tak.. beberapa bulan kita dok tengok2 pasal skincare ni.. sebab testimoni dia semuanya gempak2.. kita kekadang macam tak percaya sebab zaman sekarang gambar boleh menipu... memang testimoni produk sangat2 mencuri perhatian kita... bak kata orang macam guna Camera360 or B612.. kaki2 selfie tau la kan apllication ni.. muka tak flawless pun boleh jadi flawless!!... so.. semangat ingin mencuba membuak2.. sebab muka dah makin teruk.. kusam dan berjerawat selepas pemakaian produk S... memang rasa down giler.. lagi satu.. sebab nak memenuhi permintaan sesorang supaya tak pakai bedak muka *perli habis.. mungkin pakai bedak tebal sgt kot sebelum ni*... kita pun mencari2 la produk yang boleh memenuhi semua kriteria tu.. Untuk pengetahuan korang.. kita memang hantu bedak.. masuk hutan pun mesti pakai bedak walaupun sikit *teruk betol*... so kita pun order... memang excited sangat2.. jom baca review di bawah..

Product: Set Asas Dermax Superskin 360 (DMS360)
Includes: Sabun, Krim Siang dan Krim Malam
Price: RM 120 per set (exclude postage)
Duration: +/- 2 months per set
Starting Date: Since 20th July 2015 - present
Rating: 10/10

Whatsapp: +60176946024

ATAUPUN

layari page facebook ini:

https://m.facebook.com/dermaxsuperskin360original

https://www.facebook.com/dermaxsuperskin360original?ref=hl


inilah set asas tersebut :D

sebelum kita review dengan lebih lanjut.. jom tengok kelebihan2 DMS 360 ni.. mana taw korang pun ada masalah macam ni... maka boleh la try produk ni... ^_^

~ MEMBUNUH dan MENGHAPUSKAN JERAWAT
~ MENCERAH dan MENYERIKAN WAJAH
~ MENGHILANGKAN PIGMENTASI YANG TEBAL
~MENGHILANGKAN JERAGAT!!
~MENGECILKAN PORI-PORI WAJAH
~MENGHALUSKAN DAN MELICINKAN KULIT SECARA SEMULAJADI
~MENGANJALKAN KULIT WAJAH
~AWET MUDA
~ANTI KEDUTAN
~TAK PERLU BERBEDAK LAGI
~MERAWAT KULIT KUSAM~GLOWING EFFECT
~MENCERAH & MEMUTIHKAN WAJAH SECARA SEMULAJADI
~MELEMBUTKAN KULIT
~MERAWAT MASALAH KULIT KERING/GELUPAS/SISIK
~MENJADIKAN SI PEMAKAI LEBIH YAKIN & TIADA LAGI CAMERA 360
~MUKA JADI BERSIH TANPA SEBARANG CELA ATAU NODA
~MENGHILANGKAN WHITEHEAD dan BLACKHEAD YANG DEGIL

kepada yang belum tahu tentang produk ni... DMS 360 terbukti:

SELAMAT
APPROVED BY KKM
BUATAN MALAYSIA
BUATAN ISLAM
MENANG INTERNATIONAL AWARD
HARGA MURAH & JIMAT

so... kat sini kita tunjuk kat korang... perubahan pengguna2 DMS 360... mesti korang excited bila tengok gambar2 nie..




buat pertama kalinya kita yakin nak jual produk.. sebelum ni kita guna tapi kita tak jual.. tapi dengan DMS 360 kita memang sangat yakin.. sebab dalam masa lebih kurang 1 bulan.. kulit muka dah cerah.. tiada lagi kusam.. sekarang hanya tinggal jerawat2 kecil sahaja.. jerawat batu sebesar gajah semua dah dihapuskan.. Alhamdulillah.. happy sangat... Gambar kat bawah ni adalah testimoni daripada diri kita sendiri.. hanya dibelog ini kita publish.. jadi korang boleh la tengok ape perbezaan sebelum dan selepas kita menggunakan DMS 360..



ni la admin belog nie ;D


Apa yang kita suka tentang DMS 360?

1) penggunaan semudah 1-2-3. Tak perlu bersusah dan menjimatkan masa.. tapi hasilnya maksimum.. Untuk siang hanya menggunakan sabun muka dan krim siang. dan malam hanya guna sabun muka dan krim malam.

2) krim siang sangat mudah untuk di basuh.. :D mudah untuk kita ambil wuduk..

3) sabun muka kollagen honeydew memang sangat refreshing.. lepas je basuh muka mesti rasa fresh and sangat2 wangi!

4) krim malam memang selalu buat muka kita nampak gebu gebas... walaupun kita guna dengan lapisan yang nipis..

5) kesan dapat dilihat dengan jelas sekitar hari ke-7 dengan penggunaan berterusan.. sangat cepat!..




So.. kalau korang berminat...untuk membeli produk Dermaxsuperskin 360 ni... sila rujuk cara-cara di bawah:

Whatsapp: +60176946024

ATAUPUN

layari page facebook ini:



kalau korang nak cuba produk ni.. sila tinggalkan no.telefon di ruangan chat ataupun ruangan komen.. kita akan contact awak secepat mungkin.. :)

Terima kasih semua ^_^




Ini bukan Camera 360, tapi DMS 360!! Cerah Berseri Seawal 7 hari!

Assalamualaikum para pembaca blog sekalian.. apa khabar semua.. alhamdulillah.. hari ni dapat lagi kita bersua di belog ini.. lama juga tak menaip.. ada yang rindu tak?? hehehe *perasan*.. kan agak lama kita menyepi.. sebenarnya kita tengah bereksperimen dengan muka kita.. hehehe.. kali ni nak share la dengan korang satu produk kecantikan wajah atau pun omputih cakap skincare you allsss.. :D tau tak.. beberapa bulan kita dok tengok2 pasal skincare ni.. sebab testimoni dia semuanya gempak2.. kita kekadang macam tak percaya sebab zaman sekarang gambar boleh menipu... memang testimoni produk sangat2 mencuri perhatian kita... bak kata orang macam guna Camera360 or B612.. kaki2 selfie tau la kan apllication ni.. muka tak flawless pun boleh jadi flawless!!... so.. semangat ingin mencuba membuak2.. sebab muka dah makin teruk.. kusam dan berjerawat selepas pemakaian produk S... memang rasa down giler.. lagi satu.. sebab nak memenuhi permintaan sesorang supaya tak pakai bedak muka *perli habis.. mungkin pakai bedak tebal sgt kot sebelum ni*... kita pun mencari2 la produk yang boleh memenuhi semua kriteria tu.. Untuk pengetahuan korang.. kita memang hantu bedak.. masuk hutan pun mesti pakai bedak walaupun sikit *teruk betol*... so kita pun order... memang excited sangat2.. jom baca review di bawah..

Product: Set Asas Dermax Superskin 360 (DMS360)
Includes: Sabun, Krim Siang dan Krim Malam
Price: RM 120 per set (exclude postage)
Duration: +/- 2 months per set
Starting Date: Since 20th July 2015 - present
Rating: 10/10

Whatsapp: +60176946024

ATAUPUN

layari page facebook ini:

https://m.facebook.com/dermaxsuperskin360original

https://www.facebook.com/dermaxsuperskin360original?ref=hl


inilah set asas tersebut :D

sebelum kita review dengan lebih lanjut.. jom tengok kelebihan2 DMS 360 ni.. mana taw korang pun ada masalah macam ni... maka boleh la try produk ni... ^_^

~ MEMBUNUH dan MENGHAPUSKAN JERAWAT
~ MENCERAH dan MENYERIKAN WAJAH
~ MENGHILANGKAN PIGMENTASI YANG TEBAL
~MENGHILANGKAN JERAGAT!!
~MENGECILKAN PORI-PORI WAJAH
~MENGHALUSKAN DAN MELICINKAN KULIT SECARA SEMULAJADI
~MENGANJALKAN KULIT WAJAH
~AWET MUDA
~ANTI KEDUTAN
~TAK PERLU BERBEDAK LAGI
~MERAWAT KULIT KUSAM~GLOWING EFFECT
~MENCERAH & MEMUTIHKAN WAJAH SECARA SEMULAJADI
~MELEMBUTKAN KULIT
~MERAWAT MASALAH KULIT KERING/GELUPAS/SISIK
~MENJADIKAN SI PEMAKAI LEBIH YAKIN & TIADA LAGI CAMERA 360
~MUKA JADI BERSIH TANPA SEBARANG CELA ATAU NODA
~MENGHILANGKAN WHITEHEAD dan BLACKHEAD YANG DEGIL

kepada yang belum tahu tentang produk ni... DMS 360 terbukti:

SELAMAT
APPROVED BY KKM
BUATAN MALAYSIA
BUATAN ISLAM
MENANG INTERNATIONAL AWARD
HARGA MURAH & JIMAT

so... kat sini kita tunjuk kat korang... perubahan pengguna2 DMS 360... mesti korang excited bila tengok gambar2 nie..




buat pertama kalinya kita yakin nak jual produk.. sebelum ni kita guna tapi kita tak jual.. tapi dengan DMS 360 kita memang sangat yakin.. sebab dalam masa lebih kurang 1 bulan.. kulit muka dah cerah.. tiada lagi kusam.. sekarang hanya tinggal jerawat2 kecil sahaja.. jerawat batu sebesar gajah semua dah dihapuskan.. Alhamdulillah.. happy sangat... Gambar kat bawah ni adalah testimoni daripada diri kita sendiri.. hanya dibelog ini kita publish.. jadi korang boleh la tengok ape perbezaan sebelum dan selepas kita menggunakan DMS 360..



ni la admin belog nie ;D


Apa yang kita suka tentang DMS 360?

1) penggunaan semudah 1-2-3. Tak perlu bersusah dan menjimatkan masa.. tapi hasilnya maksimum.. Untuk siang hanya menggunakan sabun muka dan krim siang. dan malam hanya guna sabun muka dan krim malam.

2) krim siang sangat mudah untuk di basuh.. :D mudah untuk kita ambil wuduk..

3) sabun muka kollagen honeydew memang sangat refreshing.. lepas je basuh muka mesti rasa fresh and sangat2 wangi!

4) krim malam memang selalu buat muka kita nampak gebu gebas... walaupun kita guna dengan lapisan yang nipis..

5) kesan dapat dilihat dengan jelas sekitar hari ke-7 dengan penggunaan berterusan.. sangat cepat!..


So.. kalau korang berminat...untuk membeli produk Dermaxsuperskin 360 ni... sila rujuk cara-cara di bawah:

Whatsapp: +60176946024

ATAUPUN

layari page facebook ini:

https://m.facebook.com/dermaxsuperskin360original

https://www.facebook.com/dermaxsuperskin360original?ref=hl


kalau korang nak cuba produk ni.. sila tinggalkan no.telefon di ruangan chat ataupun ruangan komen.. kita akan contact awak secepat mungkin.. :)

Terima kasih semua ^_^





Monday, July 6, 2015

Zillion Gym Apparel

Hi everyone.. Good Morning.. Its a good day today.. here in Malaysia.. Its has been a while, I am not created a post in English.. today i would like to use English.. Thank you for the fans from overseas.. Thanks for visiting this blog and reading posts.. So I have a very good news for all of you!...  this is a worldwide brand... still new but we promise that we will come out with hot design for all of you.. so who we are???




calling for the fans of body builder industry!!!

Zillion Gym Apparel is on the move..

WE ARE NEW.. BUT WE ARE DIFFERENT!




What are we selling??? 
Please visit our official account in Instagram..

Just type: GYMAPPARELZILLION

and start surfing..!!! we have more than 1500+ followers... come and join us!..

click FOLLOW guys.. 



We are about to release our very first design.. it will be sell out worlwide.. no matter where you are.. you have a chance to grab this newly design.. !!.. what are you waiting for please log on to instagram and follow us..!!

Click FOLLOW

GYMAPPARELZILLION


Saturday, June 20, 2015

Awak, saya rindu awak :(

kita sedang mengalami sebuah persahabatan yg sangat mendalam..mcm2 yg kite dh rase..pedih, sakit,sayang, rindu, suka dan duka serta bnyk lg..

Saturday, June 13, 2015

Keindahan Tanah Tinggi Payeh Maga, Lawas, Sarawak

Assalamualaikum sahabat2 sekalian.. apa khabar? selamat berhujung minggu.. entry hari ni adalah tentang expedition saya dan rakan2 ke Payeh Maga Highland, Lawas Sarawak. Memang dah lama kita janji nak tulis tentang ini.. tapi kita sibuk and lupa je.. -_- okeh hari ni nak curi masa sikit.. nak tulis cerita tentang Payeh Maga..  

SPECIAL THANKS

Macam mana kita boleh sampai kat sini? Sebenarnya tempat ni adalah research site sahabat saya Sarah.. so thanks to Ms. Sarah sebab bagi chance kita datang sana.. and also thanks to Jabatan Sains Perhutanan, UPMKB.. our Ketua Jabatan, Dr.Ong Kian Huat for giving us permission to join the trip.. And also not forgotten, to be highlighted, Dr.Zamri Rosli and Dr. Geoffery James Gerusu untuk ilmu yang dicurahkan sepanjang dua minggu berada di sana.. Nak cakap thanks juga dekat semua staff sokongan yang terlibat sebab jaga kami dengan baik kat sana.. dan selalu beri tunjuk ajar.. Thanks to En.Khairul, En.Muaish, En.George, dan En. Sylvester.. R28 - Andy, Nan, Wahed, Daus, Meerul, Petey and Nana..Tak lupa.. penduduk2 Kampung Long Tuyo yang membantu kami tak kira ketika di Kem Black Oriole, Kem Payeh Maga dan juga kat kampung.. layanan anda semua tidak akan kami lupakan.. juga terima kasih kepada Jabatan Hutan Sarawak.. yang teman and pantau kita dekat dua2 kem.. Not forgotten.. to my dear bff - Ms. Sarah and Mrs. Bahiah yang sudi bersusah payah bersama2 :) lets keep our relationship strong.. day by day..

Saya akan cuba menaip dengan sebaiknya cerita tentang aktiviti kami di Payeh Maga Highland..



PERJALANAN BINTULU-LAWAS

oke2.. kita bertolak dari UPMKB, Bintulu awal pagi.. sekitar jam 4.00pagi.. heheh.. susahnya na buka mata.. semua sekali dalam 20 orang rasanya.. staf + student :) so naik bas kecil comel dna kami pun bertolak... selama 6 tahun.. kita tak pernah dapat tidur dalam kenderaan.. sebab fobia because of something.. tapi this was the first trip yang kita boleh tidur dengan tenang.. terima kasih pakcik bas sebab memandu dengan selamat.. syukur.. :) dah semakin pulih fobia kita ni heheh..benda yang paling stress bila kena turun naik bas sebab nak cop passport kat imigresen.. sabar je la hehe.. 8 kali taw turun naik.. sebab kena lalu Brunei.. tapi enjoy je.. hehe.. travel memang macam ni kan.. bas akan melalui Miri-Brunei-Limbang-Brunei-Lawas... sangat lama perjalanan kita.. sempat singgah makan kat Limbang sebelum meneruskan perjalanan.. ini pertama kali taw kita sampai ke Limbang dan Lawas.. Ms.Sarah and Mrs.Bahiah dah lama dah jejak kaki ke sini... sejak waktu diploma lagi.. lambat sungguh kita.. -_- rasanya dah nak dekat senja kita sampai kat Bandar Lawas.. Bas berhenti kat depan Hotel Seri Malaysia Lawas.. ^_^... 

ni dekat Limbang..kita mamam bakso.. sedap taw..

ni dah sampai dekat Lawas.. :)



PERJALANAN LAWAS - LONG TUYO

Dari Hotel Seri Malaysia, Lawas, kami di bawa menaiki 4wd ke Kampung Long Tuyo Lawas..And ladies first.. diberi keutamaan menaiki hilux :P ... dengan selesanya.. hehehe.. so lets check it out.. perjalanan dari Hotel Seri Malaysia ke simpang masuk ke jalan utama dalam 10 minit je.. tapi start je masuk jalan utama tu.. perjalanan adalah sekitar 1 jam 30 minit hingga 2 jam.. bergantung kepada pemandu hilux :D ... kita memang excited..sepanjang perjalanan kita tak tidur.. sebab terlalu excited nak tengok perkampungan masyarakat di sini.. rasa macam ta percaya kita akan sampai kat sini.. terpukau dengan keindahan semulajadi kawasan ni.. Subahanallah.. 


nampak ta jalan dia?... memang kena ada skills taw nak memandu kat sini..


KAMPUNG LONG TUYO

yess.. alhamdulillah.. setelah menempuh perjalanan yang jauh... kami tiba di Kampung Long Tuyo... kami disambut mesra oleh penduduk kampung.. Ms.Sarah perkenalkan kita dengan semua penduduk.. she's very glamour in here.. macam kampung sendiri dah hehehe... what can i say? terpegun melihat kampung ni.. indahnya... Long Tuyo di diami oleh masyarakat Lun Bawang.. salah satu etnik di Sarawak.. Majoriti penduduk di sini menganut agama Kristian.. namun begitu sifat keterbukaan mereka sangat mengagumkan.. Alhamdulillah memang kita sangat happy tinggal kat sana.. Kampung ni sangat aman taw.. sangat tenang.. tak percaya? jom tengok gambar2 nie..






LONG TUYO - BLACK ORIOLE CAMP


selepas tidur semalaman di Kampung Long Tuyo, keesokan paginya.. kami memulakan pendakian.. setelah kemas begpack berpuluh2 kali.. kita decide bawa brg sikit je.. sedih betul.. takut ta mampu kita nak bawa nanti.. kena bawa sendiri oke.. lepas dibebel2 oleh kawan2.. kita pun keluarkan baju2 yang banyak.. tapi dalam senyap2 kita masuk balik heheh.. dan padan muka sendiri.. sebab beg memang berat.. 

nampak kecik kan.. tapi berat.. -_- boleh senyum lg.. tunggu smpai kat kem black oriole baru menyesal bawa beg besar cam gni.... -_-

Ms.Sarah and Daus.. preparing their bags.

My dear Mrs. Bahiah.. cool je bawa beg kecik.. :D


oke.. dah siap kan semua.. jom naik hilux untuk ke first check point... disebabkan keadaan jalan yang bahaya.. lepas hujan.. hilux dapat masuk separuh je.. lepas tu kena lalu jalan balak sampai ke checkpoint mendaki tu.. boleh nangis taw.. time tu rasa menyesal je pakai kasut getah tu.. sebab longgar.. melekat2 kat selut.. ingatkan sampai atas macam ni.. memang ada yang jalan pakai kaki ayam.. Dorang dah jauh ke depan.. kita ada masalah kasut pulak kat belakang.. tapi syukur.. tak lama lepas tu dah nampak jalan yang berumput and oke sikit untuk trekking.. ape lagi jalan cepat2 heheh..  sekarang fikir nak sampai je.. alhamdulillah.. dapat sampai ke kem Black Oriole dalam masa 1 jam 50 minit... 3 ke 4 km kita ta ingat... if im not mistaken.. push diri sebab beg kat belakang ni berat sgt.. kadang2 terfikir nak buang beg dalam gaung.. heheh.. janji sampai.. sampai2 je terus campak beg.. nafas pun tade dah.. rasa nak pengsan.. kebetulan.. pelajar2 n staf kem atas yg naik awal tadi tengah berehat sekejap dekat kem Black Oriole sebelum meneruskan perjalanan ke Kem Payeh Maga.. then duduk sekejap.. after 5 minit kita dah oke hehe... then kita tunggu kawan2 lain sampai.. 

ni antara laluan perjakanan untuk sampai ke kem.. bukit dia.. huhuhu.. sakit kaki2.. Ms. Sarah cakap.. kau kira berapa bukit kau dah lalui.. kalau dah 5 @ 6 bukit maka na sampai dah tu..


kat sini lah kita tinggal dengan kawan2 sepanjang dua minggu.. best.. and ta mau balik.. :D


BLACK ORIOLE CAMP ACTIVITIES

ohhh lupa kita na bagitahu..kita org telah dibahagikan kepada dua group.. group Black Oriole dan group Payeh Maga.. so kita kat Black Oriole.. yang tinggal dekat kem Payeh Maga semua jejaka2 tade perempuan.. so dekat Black Oriole.. ada Ms.Sarah, Mrs.Bahiah, Daus, Meerul, En.Khairul, Dr.Zamri, Dr. Geoffery dan beberapa orang staff jabatan hutan sarawak, porter dan penduduk kampung.. kami hidup dengan gembira dan ceria kat sini.. haha ;D siang kita buat kerja.. bantu research Ms. Sarah.. memang best dapat belajar tentang burung.. daripada ta berani jadi berani sikit.. banyak ilmu yang diperoleh.. dan banyak pengalaman walaupun ta biasa pada mulanya.. waktu malam kami suka buat meeting dapur.. belajar masak2 sambil bergosip bertemankan lilin.. dua minggu tade generator oke.. alhamdulillah sirvived! tapi teringat waktu first night kita stay sana.. awal2 dah kena tapau dengan budak berdua ni.. Meerul and Daus.. boleh2 kelentong ckp Dr.Zamri panggil meeting.. kami bertiga pun cepat2 keluar dengan tudung senget2 ingatkan betul ada meeting tergempar.. rupanya dorg panggil ajak melepak.. lucu jugak la kena tipu camtu.. memories.. :)

jom kita tengok gambar2 ye..
nampak.. kita buat kerja oke..

this is Meerul and Mrs.bahiah.. :)

Ms. Sarah pakar burung oke.. dont mess with her.. hehe..

ni dah penat rehat sekejap.. sungai dia best sgt2..

tugu kat dalam hutan hehe..

so... na tengok ta aktiviti lain2 kita... taadaaaaa

masak.. siap buat cucur kacang lagi... resepi Chef bahiah..

ehh.. kita tipu je.. kita ta pandai masak :D

makanan wajib.. ta kira pagi petang siang malam..

dua AJK memasak terhebat kat kem kita..

kita AJK cuci pinggan je -_-


BLACK ORIOLE - PAYEH MAGA

very exciting day.. sebab semua orang cakap.. kalau datang ke sini.. ta lengkap kalau ta jejakkan kaki ke kem Payeh Maga.. Dr.Zamri ajak naik ke sana.. so kami pun bersemangat la pagi tu.. rupanya memang jauh kem tu... dengan pacat lagi huhuhu.. dengan laluan mendaki yang agak mencabar.. tapi nasib baik ta payah bawa beg... hehe.. selamat.. kita pergi balik hari je.. naik pagi dan petang turun semula ke Black Oriole..ta ingat pula berapa jam kami trekking.. ada laluan shorcut.. memang singkat laluannya tetapi..bersedialah dengan kehadiran pacat yang banyak giler.. setiap lima minit mesti tanya Meerul.. lambat lagi ke na sampai hehe.. mesti fedup kan Meerul layan akak2 semua.. hehe..waktu dalam perjalanan kita dapat dengar student and staff kem payeh maga tengah buat kerja dalam hutan.. agak jauh juga site mereka daripada kem.. memang rough and tough kerja mereka.. kuat semangat betul.. akhirnya sampai juga kami di Kem Payeh Maga.. sejuknya udara kat sini.. relaxing!..

eh..eh.. dah sampai.. tengok kem ni.. open air.. boleh bayang tak malam dia sejuk mcm mna?
beku agaknya... ta sempat nak rasa tidur dekat kem ni.. sebab petang dah balik....

So ape yang best kat kem atas nie.. sila scroll di bawah..

Sebab adanya tempat macam Pasir Putih..Belakang tu puncak Metalan.. teringin na pegi sana..

BFF... sama2 dapat sampai ke sini.. Ms.Sarah dah byk kali datang sini.. sekarang dia jadi tour guide hehe..

ada air terjun yang sangat cantik... abaikan model tu... :D feeling habis..

kita turun sebab nak rasa sejuknya air kat sini.. best sangat.. refreshing..

so.. kita dgn geng sempat juga ceroboh dapur dekat kem payeh maga.. and masak makan tengah hari.. heheh sorry korang sebab habiskan stok makanan.. jangan marah ye.. lepas kami bergembira.. tiba masanya untuk turun.. tapi geng2 yang buat kerja belum balik lagi.. yang ada dekat kem.. En.George, Nana and Petey.. yang lain masih kat dalam hutan.. so sebelum balik terjumpa dgn mereka semua.. En.Muaish dgn Nan.. and then dengan jalan pintas jumpa En.Syl, Wahed, Andy.. memang dorang nampak sgt penat.. tp i bet dorg semua enjoy kan :D


BACK TO KAMPUNG LONG TUYO


Selepas berkampung hampir dua minggu ... kita pulang ke Kampung Long Tuyo.. tapi kita sempat singgah kat Gunung Doa.. nanti kita cerita tentang Gunung Doa dekat post yang lain... balik kat kampung.. kita berehat.. dan esoknya buat khidmat komuniti.. walaupun ta banyak.. harap dapat membantu penduduk kampung.. selain daripada tu.. perlawanan bola sepak juga turut diadakan di antara penduduk kampung dan kami semua.. opss yang lelaki je.. yang perempuan jadi tukang sorak.. ---selain daripada itu.. kami menjejak sejarah dan budaya bersama Pak Dawat.. jalan2 kawasan kampung dan melawat sebuah kawasan yang mempunyai buaya tanah.. cantik betul Long Tuyo ni.. berbeza dari kampung2 yang pernah saya lihat sebelum ni..


selepas dua minggu.. nampak boleh senyum lagi kan? ni tengah tunggu hilux untuk bawa ke kampung..

main nyorok2 belakang bunga.. pagi yang indah..

Mrs.Bahiah feeling2 gitu.. heheh.. nampak ta kabus.. ?



cantik kan gambar ni.. picture kredit to Ms.Sarah.. time ni kami na pegi tgk buaya tanah.. adat dan kepercayaan penduduk di sini.. 

ini kawasan buaya tanah.. mungkin sebab lama ditinggalkan.. struktur buaya tu kurang jelas.. namun cerita disebalik struktur ini adalah lebih menarik.. pada zaman dahulu, buaya tanah ni akan dibina untuk menjalankan aktiviti ritual dan kepercayaan selepas pahlawan2 balik daripada pertempuran.. apa yang kita faham.. upacara ni untuk meraikan kemenangan mereka yang berjaya membawa balik kepala pihak lawan.. lebih kurang macam tu ceritanya..

oke2.. cerita dah na habis da.. panjang betul entry ni.. 3 jam menaip.. migrain sekejap hehehe... sebelum balik kita bergambar2 lagi.. jom layan gambar2 kat bawah nie..

ni adik2 junior.. diploma perhutanan.. mereka dah grad pun.. kalau korg ade yg berkenan.. pm la.. kita bg no.fon :P

the best part dekat long tuyo.. setiap rumah ada makanan atas meja.. rasa mcam hari2 raya.. 3 in1 pun banyak sangat.. puas minum nescafe kt sana heheh...heaven!..

Musuh kita.. si pacat.. sampai hati amik darah kita.. grrrrr!... 

suka sangat sungai ni.. oppss mereka berdua tengah cuci baju... :D

petang2 tengok pakcik potong kayu api... ehh ni pun excited ---

oke.. dah habis.. sebenarnya banyak lagi nak share.. tapi dah tiga jam menaip.. cukup lah ye hehe.. terima kasih sebab korang sudi baca entry ni.. ada masa kita tulis lagi.. once forester, forever forester.. biar lah org ckp kita lemah lembik.. tape.. janji kita happy walaupun slow :P belajar dari pengalaman... 

p/s: picture credit to: En.Amin, Ms.Sarah, Mrs.Bahiah and all.. :)












 
Lost In Life Blogger Template by Ipietoon Blogger Template