Thursday, March 26, 2015

Pulau Terpencil Di Dunia?

Selamat petang semua... sehat tak hari nie? selamat berehat buat yang bercuti.. ahri ni saya nak story pasal sebuah pulau yang jauh daripada tanah besar.. sangat jauh.. ia dikenali sebagai Pulau Tristan Da Cunha.. Pulau ini mempunyai populasi hanya seramai 264 orang.. walaupun jauh.. masih ada orang yang mendiami kawasan ini..Hanya ada satu pegangan agama di sini iaitu Kristian..Terdapat 80 keluarga yang mendiami pulau terpencil ini..Ia terletak sejauh 1750 batu daripada Afrika Selatan dan 1500 batu daripada Saint Helena.. tapi pulau ini adlaah kepunyaan pihak British...dia panggil British overseas territory..

Puncak tertinggi kawasan ini adlaah sebuah gunung berapai yang digelar Queens Mary Peak.. Sebanyak 3 bot akan belayar tiap2 tahun ke pulau ini.. Mereka melakukan 9 kali trip sahaja setahun..Penduduk baru tidak dibenarkan mendiami kawasan ini.. kira kawasan keluarga turun temurun je..




kalau la diberi peluang memang teringin sangat nak tinggal kat tempat macam ni.. jauh dari kebisingan kota... hari2 dapat tengok alam semulajadi yang kurang pencemaran... and tak payah nak fikir jalan jem.. kelam kabut nak cari kerja kos hidup tinggi.. kat sini kita berladang berkebun untuk sara hidup sendiri.. bestnya..

sumber: 14 FactsWikipedia

Update: Pesawat Germanwings Terhempas

Hi semua.. mesti korang semua dah dengar kan tentang sebuah pesawat Germanwings yang terhempas di remote area dekat France.. Its so sad to hear that.. dan sewaktu saya menerima berita ini.. saya baru saja touch down from Air Asia flight from KUL - BTU.. i am totally shocked by the news.. we have heard about three of our beloved airoplanes crashed.. and now.. Germanwings pulak.. why so many crashes occur in past few months and years.. keep praying people... my deepest condolences to the friends and family of crews and passengers of Germanwings.. 

Germanwings Pilot Was Locked Out of Cockpit Before Crash in France


kat atas ni adalah antara tajuk berita yang terbaru tentang pesawat Germanwings.. cockpit voice recorder telah ditemui.. dan kini mereka sedang mencari flight data recorder.. yang paling menakutkan adalah ketiadaan salah seorang pilot di dalam cockpit..ia menimbulkan tanda tanya kepada investigator.. ini antara petikan artikel yang diambil dari NYtimes.

The descent from 38,000 feet over about 10 minutes was alarming but still gradual enough to indicate that the twin-engine Airbus A320 had not been damaged catastrophically. At no point during the descent was there any communication from the cockpit to air traffic controllers or any other signal of an emergency.

kalau korang nak lebih info lengkap tentang tragedi ini.. sila ke laman web berikut:


apa2 pun kita berharap punca kejadian dapat disiasat secepat mungkin.. dan tragedi ini mengingatkan kita juga kepada MH370 yang sudah lebih setahun hilang.. sehingga kini kita semua masih menunggu jawapan.. di manakah MH370.. sama2 kita berdoa semoga ia dipertemukan walau apa jua keadaannya.. :(

Part 4: Pakej Snorkelling di Pulau Perhentian

Please read:

http://cadaver89.blogspot.com/2015/03/part-3-taman-laut-pulau-perhentian.html

http://cadaver89.blogspot.com/2015/03/part-2-tentatif-bajet-perjalanan-di.html

http://cadaver89.blogspot.com/2015/03/part-1-pengalaman-buruk-di-pulau.html

Hi!! untuk entry tengah hari ni... kita nak cerita sikit.. korang boleh pilih pelbagai pakej snorkelling.. nak long trip atau short trip.. terpulanglah kepada anda.. kalau kepada beginner.. atau yang sekali sekala je pegi snorkelling.. maka ambillah pakej half-day yang ada 4 ke 5 points snorkelling.. pakej kami ni berharga RM 25 per pax (dah termasuk pakej)..sebab.. percayalah.. walaupun half day.. dia punya penat tu... tak tahu nak cakap.. memang letih.. sampai ke point 4 dan 5 confirm korang flat.. sampai taknak turun laut lagi hehehe.. kalau yang long trip memang sampai 8 checkpoints ditawarkan.. memang masak lah.. dan biasanya long trip berakhir jam 4 @ 5 petang.. bergantung kepada berapa lama korang mampu bergembira dalam laut tu hehe...

So far, kita ambil pakej short trip jer.. because kita pergi dengan family.. ada ibu babah and adik kita... jadi snorkelling 4 to 5 points tu rasanya dah cukup sangat hehehhe... antara tempat yang kami singgah snorkelling.. adalah Shark Point and Turtle Point.. dua nie memang best.. walaupun time dekat shark point tu dah tak nampak apa3 ahahah.. flat.. smpai hanyut.. -_-... stamina takdok and tak pandai berenang.. 

So jom layan gambar2 time snorkelling.. and so sorry kita takde kamera underwater..


perjalanan menaiki bot ke tempat2 menarik :)


tiba di checkpoint pertama.. tempat kita belajar snorkelling..


bot2 comel sebagai medium pengangkutan..


ni kawasan pertama.. untuk belajar snorkelling.. kepada korang2 yg takut.. boleh la cuba berenang2 kat sini..


bayang penyu... tak sempat snap bila dia timbul huwaaaa...



Turtle Point yang super awesome.. dan air yang jernih!


Ha... amacam.. bestkan... so korang jangan lupa pilih la pakej2 yang berkenan di hati.. pastikan korang happy dna enjoy tengok kehidupan dasar laut yang sangat mengagumkan...

Repost: Tasik yang terletak di dua buah negara!

Hai semua selamat pagi... Harap semua ceria and sihat hari ni.. esok dah weekend yahoo!!! hehehe.. hari ni nak share informasi mengenai sebuah tasik yang terletak di dua buah negara iaitu Argentina dan Chile. Disebabkan ia terletak di dua negara.. Disebelah Chile ia dikenali sebagai General Carrera Lake manakala di sebelah Argentina namanya adalah Lake Buenos Aires.

FAKTA:

Luas permukaan tasik ini adalah 1,850 km².. ia adalah tasik terbesar di Chile dan tasik ke-4 terbesar di Argentina.  Kedalaman maksimum bagi tasik ini adalah 586m.  Cuaca di kawasan tasik ini adalah panas atau dikenali sebagai sunny microclimate.. 

Tasik ini juga menjadi tumpuan kaki pancing untuk memancing ikan trout dan salmon...

Bagi sektor pelancongan, kawasan tasik ini sangat terkenal dengan kehadiran Marble Cave.. ia turut dikenali sebagai unusual geological formation yang terbentuk di kawasan tasik ini... Marble Cave ini turut dijadikan Marble Chapel dan Marble Cathedral bagi tujuan keagamaan... Marble Cave sudah terbentuk sejak 6200 tahun yang lampau akibat dari pukulan ombak..

-sumber wikipedia-





cantik kan... ??  :)

Part 3: Taman Laut Pulau Perhentian (Marine Park)

Assalamualaikum dan selamat pagi korang semua.. ^_^ woott woott.. how are you people!... kepada yang belum baca Part 1 and Part please klik entry di bawah:



So nak cerita sikitlah pengalaman di Marine Park. Untuk pengetahuan semua, marine park ni terletak di Pulau Perhentian Besar.. Kalau korang duduk kat Kampung Nelayan, Pulau Perhentian Kecil, korang kena naik water taxi untuk ke kawasan ini.. ia terletak lebih kurang 5 minit je dari Masjid Besar Pulau Perhentian Kecil.. sangat dekat.. memang nampak daripada Kampung Nelayan..





inilah dia kawasan marine park... kami start mandi kat sini dari jam 2.00 petang sehinggalah jam 6.00 petang.. of course yang best kat sini adalah tentang kejernihan airnya.. memang superb.. and untuk pengetahuan korang, kat sini pun ada chalet penginapan.. tapi harganya agak mahal... sebab tepat memang strategik.. antara yang menjadi tarikan adalah Abdul's Chalet.. yang super awesome.. tengok bilik2 dia.. memang howt.. jadi tumpuan pelancong asing.. kalau dah bosan2 sangat snorkeling.. korang boleh jalan2 sekitar pantai ni.. ambil gambar kat tempat2 menarik.. macam kat bawah nie..




inilah cerita tentang marine park.. tempat dia tak besar sangat... tapi worth it.. kalau korang datang Pulau Perhentian.. korang mesti kena datang sini.. and jangan lupa sewa life jacket dan snorkelling gear.. ^_^ RM 15 je nak sewa dua items ni... kalau tak silap.. untuk berenang2 di kawasan ni memang perlu bawa kedua2nya.. ^_^

**bersambung lagi di part seterusnya.. stay tuned!**

Wednesday, March 25, 2015

Part 2: Tentatif & Bajet Perjalanan di Pulau Perhentian (3hari 2malam)

sila lah klik link tersebut hehehe...

Perjalanan percutian saya kali ini di Pulau Perhentian Kecil adalah sekitar tiga hari dua malam.. dan tentatif dia tak susah mana... first day bertolak dari jeti jam 10.00 pagi dan tiba di Perhentian Kecil sekitar jam 10.30 pagi.. and then terus check in kat Sealife Inn dan lepak2 dalam bilik... Jam 12.30 tgh ahri pergi makan lunch yang sedap giler kat Perhentian Cafe (dah termasuk dalam pakej).. Jam 2.00 petang, boatman bawak pegi Marine Park.. tak jauh pun dekat Perhentian Besar.. berdepan je.. 5 minit naik boat... lepas tu berenang2 bergembira kat sana sampai jam 6.00 petang... boatman ambil kita bawa balik ke Perhentian Kecil.. 


panas terik... biasalah pulau kan -_-




ni dekat marine park, pulau perhentian besar.. main lompat2 itu satu kemestiaan.. haha


Hari kedua pulak pepagi lagi.. dalam jam 9.00 pagi gitu.. kita start 5 points snorkelling trip.. even nampak macam sikit jer kan 5 point? seriously.. patah pinggang sesak nafas semua ada.. tak cukup oksigen.. telan air laut.. semua dah rasa.. sampai dah tak larat nak turun snorkelling.. last2 duduk dalam bot je tengok ikan.. haha.. kalau yang sepanjang ahri tu tu.. tak tau lah camner keadaan mereka.. uhuk3.. trip ni habis tengah hari.. dalam jam 12.30.. balik mandi and tukar baju.. terus pegi makan lunch.. and then balik rehat.. jam 4.00petang kami book pakej tambahan untuk sunset trip @ coral bay.. kami bayar water taxi RM25 per pax untuk ke coral bay.. and perjalanan tak terhenti di situ.. kami cepat2 trekking dari coral bay ke long beach dan seterusnya ke windmill.. nanti kita cerita secara details okeh.. lepas selesai semuanya.. kita balik makan malam and tidur..



lata air berani.. tempat ni wajib pergi sebab fresh water dia sangatlah sejuk.. best.. lepas seharian melekit2 mandi laut.. mandi kat sini memang best!..


Hari ketiga kita pun siap2 pepagi buta and dalam jam 9.00 pagi kita naik bot and balik ke tanah besar.. and thats all tentatif kita.. simple kan? tapi percayalah sangat pack dan best!.. even agent maca, hampeh... tapi aktiviti di sana memang superb.. dengan pemandangan yang indah memukau jiwa...

Untuk Bajet.. Total: RM 285 + RM 25 = RM 310 per pax untuk 3 hari 2 malam ^_^ murahkannn..

**kita sambung lagi eh lepas nie**





Part 1: Pengalaman Buruk Di Pulau Perhentian..

Hai.. Assalamualaikum semua.. ^_^ seperti yang dijanjikan sebelum ni, kita nak cerita sikit tentang pengalaman dan percutian ke Pulau Perhentian baru2 ni... Kisahnya bermula apabila kami sekeluarga memenuhi undangan perkahwinan sahabat di Kelantan.. Perjalanan di mulakan daripada Kuala Lumpur ke Tok Bali, Kelantan... Di Kelantan kami telah menginap di Arwana Inn.. kami telah book bilik daripada Agoda.com.. Arwana Inn memang sangat cozy dan biliknya sangat cantik.. seriously!.. Kenapa kami pilih Arwana Inn? Sebab tempat dia sangatlah dekat dengan Kuala Besut (jeti untuk ke Pulau Perhentian).. So jom kita usha2 Arwana Inn ni dekat website Arwana Inn.!!

Kemudian, dari Arwana Inn ke Jeti Kuala Besut hanya 10 minit sahaja.. Dan tak susah pun nak cari jeti tu sebab terdapat banyak sangat signboard dan anda pasti tidak akan sesat..Kat sini nak cerita sikit satu pengalaman yang tak berapa best dan boleh dijadikan panduan kepada korang semua untuk memilih pakej2 tertentu sama ada dengan agen mahupun pemilik chalet/resort/hotel.. Kita beli pakej ni kat seorang travel agent yang menawarkan harga RM285 untuk full board package per person.. the price is great.. really cheap to be compared to other agents.. deposit yang diminta hanya RM20 per person.. waktu tu tak fikir apa2 lagi lah.. and pakej tersebut adalah termasuk penginapan dua malam di petani beach (tempat ni agak private dan sangat cantik.. katanya baru buka je chalet ni..) + makanan + BBQ + bot pergi balik + aktiviti).. oke its cheap.. even waktu tu cuti sekolah.. which is peak season.. kita tak fikir apa2 pun.. dan semuanya ok.. agent pun kononnya sangatlah baik.. so kita pun takde masalah sebab dikenalkan oleh rakan kepada rakan kita.. 

Pada hari kejadian, pagi2 lagi agen A cakap nak bagi diskaun RM40.. sebab bawak mak ayah.. kita dah rasa pelik.. everything rasa macam nonsense.. huhu.. dah start rasa tak best.. agent A yang kita contact2 bagi nama kat sorang lagi agent nama N.. dia akta agent N akan ambil kita dekat jeti.. tapi dah jam 9.00pagi takde orang pun.. asyik cakap on the way.. tetiba kita kol Agent N dia cakap dia tengah bercuti.. lepas tu mintak kita cari pejabat orang lain untuk buat pembayaran.. kita pun cari2 merata kat sekitar jeti tuh.. last2 jumpa jugak.. itupun orang yang kita jumpa tu bukan dari company yang sama.. rasa sakit hati.. sebab tetiba kita diberi bilik penginapan lain.. bukan di Petani Beach.. tapi di Kampung Nelayan.. waktu tu mak kita dah stress gilerrr.. memang komen tak puas hati.. tapi agent tu pulak basuh kami.. rasa cam nyampah.. sebab.. kita urus sendiri semua.. memang teruk sangat agent tu.. tak datang2 sampai percutian habis.. memang semua schedule kami tak teratur.. dan kami pandai2 sendiri je.. macam takde orang manage.. lepas tu dia boleh pulak bagi balik RM100 dan suruh kita cari mana2 boat untuk g snorkeling.. what the fish!.. 

Sampai kat penginapan.. of course tak puas hatilah... kami menginap di Sealife Inn yang dahulunya bangunan MARA.. nasiblah tuan punya hotel tu baik.. dia pulak yang kena arrange kami makan kat mana, aktiviti dengan siapa.. macam2 lagilah.. and kami diperkenalkan dengan boatman yang memang terbaik.. and kami diperkenalkan juga dengan boss MJ Perhentian (penginapan di sebelah Sealife Inn).. please check out the facebook.. bagi kita kan, MJ is the best lah.. dia manage pelanggan dia very good.. even kami bukan pelanggan mereka, mereka tetap bantu dan arrange aktiviti.. which is great.. so i really suggest to all of you to contact MJ Perhentian kalau nak bercuti secara bajet di Perhentian Kecil.. Highly reccomended.. Thanks to Mr.K (boatman) and owner of MJ Perhentian for your supports to us..!! really appreciate it..

ni la penginapan kami.. owner dia Mr.Hakim.. sangat baik..

and kalau korang nak tengok pakej sealife inn.. sila klik: Sealife Inn


**lepas tu kita tahu lah sape agen2 kita ni.. memang ta boleh pakai.. huhuh.. sebab kita baik.. kita tak akan dedahkan siapa mereka.. harap mereka perbaikilah mutu servis mereka dimasa akan datang.. if u guys read this.. please lah.. jangan buat orang lain mcm kamu buat pada kita..**


Korang stay tuned okey.. lepas ni kita cerita pengalaman yang best2 dan tips2 menarik untuk korang jika ke Pulau Perhentian.. ^_^


Untuk bacaan selanjutnya.. sila klik:

http://cadaver89.blogspot.com/2015/03/part-2-tentatif-bajet-perjalanan-di.html

http://cadaver89.blogspot.com/2015/03/part-3-taman-laut-pulau-perhentian.html

http://cadaver89.blogspot.com/2015/03/part-4-pakej-snorkelling-di-pulau.html



Tuesday, March 24, 2015

Teaser: Pulau Perhentian Kecil


hey korang semua... saje nak bagi teaser sikit tentang percutian di pulau perhentian.. entry tentang pakej dan lain2 akan muncul tak lama lagi.. so stay tuned! ^_^ buat masa ni layan dulu gambar ni!

Tuesday, March 10, 2015

Pulau Perhentian Holiday

Assalamualaikum.. just cant wait for my family vacation next week.. to pulau perhentian kecil.. its been great by now.. hope for a great days onwards.. mood cuti2 malaysia dah mai ^_^

Monday, March 9, 2015

Jualan Murah - Preloved !

Holaaaa semua.. Saya nak kosongkan almari.. So nak jual semua baju2 prelove.. Hehe if you want the items.. Do no hesitate to contact me ^_^ .... Thanks for viewing guys!





 
Lost In Life Blogger Template by Ipietoon Blogger Template