Saturday, December 13, 2014

Morning sunshine


Friday, December 12, 2014

My Life As A Master Student!

Hey people... I have to admit that i was abnormal.. sejak menjadi pelajar Master sepenuh masa nie.. hehehe.. apa2 pun lets discuss about the good and the bad side of me sejak jadi full-time master student.. actually.. kita ambil full research.. so full research means pecah kepala.. ada orang cakap senang sebab tak payah exam and masuk kelas.. itu salah.. lagi2 kalau bidang kita ni ekstrem terlamapu (bagi saya) but i have chosen this path.. so? lalui je la.. walau hari2 penuh dengan ayaq mata.. hehe.. habis atau tidak.. berapa tahun pun.. selagi mampu saya lalui.. but seriously.. i have cried a lot haha.. tkpe lah.. nangis ke lembab ke.. janji usaha.. jangan dikenang pahitnya usaha.. kenanglah manisnya kejayaan.. perghh..


gambar poyo.. tgh pasang net -_-


Good 

*dapat belajar pasal wildlife.. waktu buat proposal nak ambil master sains dalam bidang wildlife ni tak pernah terfikir pun yang sebegini hebatnya cabaran.. ingatkan nak kaji haiwan dalam kurungan jer.. last2 hamik.. redah segala jenis hutan.. berkejar ke sana ke mari.. pasang net.. tapi pengalaman best.. walaupun bergolek2 turun bukit.. hmm..im still okay..

*learn a lot of things.. termasuklah cara berurusan dengan jabatan2 tertentu untuk permit dan sebagainya.. and belajar tentang haiwan lain2... bukan research sendiri jer..

*belajar macam mana nak bagi lecture.. walaupun sekali dan mungkin adik2 yang saya ajar tak faham.. im sorry hakak baru belajar.. sob3.. but best.. belajar manage kelas.. walaupun adik2 semua nakal.. tapi dorang respect kita.. alhamdulillah :)



Bad

*tahap migrain makin teruk.. agaknya terlampau banyak berfikir benda2 yang tak penting.. kadang2 benda boleh setel pun kita menggelabah gak..

*haiwan yang kita kaji tu.. sangat cerdik.. bukan cerdiknya malah memang sukar untuk ditangkap.. itulah kalau research berkenaan dengan haiwan memang macam ni.. sebab tu la cabaran dia melampau2.. kalau kita deal dengan lab or pokok or economics.. kita akan penat otak.. tapai kalau wildlife ni pakej lengkap.. otak fizikal mental boleh gila..



Apa2 pun.. i think.. i have to finish this.. for my mom and dad.. my family.. walaupun ibu babah asyik suruh balik je hahaha.. sebab hari2 menangis.. dorang kata tak habis pun tkpe.. tak marah.. but.. i still want to survive.. i hope that i can survive.. just pray for me :) kepada semua yang nak sambung master.. try la.. mana tahu anda boleh buat lebih baik dari saya.. heheh.. dna pilih la bidang yang anda suka.. ^_^ fikirkan risiko akan datang.. ok? tataa... nak siap2 g kelas :)

Tuesday, December 9, 2014

Apa itu Groupon Malaysia?


Assalamualaikum dan selamat petang para pembaca semua.. rasanya belum terlambat lagi untuk saya buat entry tentang kewujudan website yang dikenali sebagai Groupon.


Kepada penggemar2 diskaun dan voucher.. Groupon adalah satu laman yang tidak asing lagi.. So apa yang kita boleh dapat kat sini? Macam2 diskaun dan potongan hebat terutama dari segi penginapan hotel, makanan dan banyak lagi barangan yang pasti tak terlepas dari pandangan mata anda..

okey experience menggunakan baucer atau diskaun daripada groupon yang paling best adalah Diskaun utk Hi-Tea KL Tower.. memang sangat memuaskan dan mudah untuk digunakan.. untuk pengetahuan korang semua setiap iklan dah ada detail macam mana kita nak guna and syarat2... kita hanya perlu rajin membaca hehehe.. and another experience rasanya pernah beli baucer photobook malaysia.. and terhasil la sebuah album yang sangat cantik :) ... overall Groupon memang menawarkan sesuatu yang kita cari2 selama ini iaitu discount.. hehehe.. rugi kalau tak cuba.. tapi saranan saya, pilih la iklan yang betul2 meyakinkan..kadang2 apa yang kita nampak pada gambar adalah berbeza.. and jangan lupa baca syarat2.. setiap iklan syaratnya berbeza..

okeh harap boleh sampai la maklumat yang tak seberapa ni kat korang semua hehehe.. 

Sunday, December 7, 2014

Rojak Pasembor, Titiwangsa


Selamat pagi semuaaaa!.. howla people.. assalamualaikum sahabat2 pembaca..
selamat berhujung minggu.. hari ni kita nak perkenalkan kat korang.. rojak pasemboq yang sangatlah sedap.. kat mana? kat Taman Tasik Titiwangsa area tempat letak kereta dekat dengan pintu masuk yanga da gerai2... kat sini memang sangat femes.. walaupun kat kawasan parking.. tapi rasa pasemboq dia memang terbaik.. puas hati sangat makan kat sini.. kepada yang malas2 nak joging.. hehe boleh la datang makan kat sini.. yang penting harga berpatutan dan sedap!.. 5 bintang kita bagi!.

Saturday, December 6, 2014

Jom Makan di IKEA :)


Hey korang semua... nampak tak meatball IKEA yang femes nie.. hehehe... nampak sedap kan? dan terbukti memang sedap.. patut la orang tergila2 kat meatball nie.. and IKEA always penuh.. including the cafe yang sememangnya awesome!... banyak pilihan makanan yang sedap2 kat IKEA nie.. kepada yang belum pernah pergi and tak tau mcm mana nak order dan sebaaginya.. meh sini kita bagi tips or cara2 supaya korang tak kekok :) sebenarnya mudah dan simple je.. kita pun baru first time pegi haha.. opsss.. lambat? ada aku kesah? heheh gurau je korang2.. there will be always first time in our life.. ehh betul ke tak ayat tu..oke lets check it out..

First thing you should know.. Cafe IKEA memang always penuh.. so tempat makan kena main cop2 la.. datang je bahagi kan kepada dua kumpulan.. satu cari tempat makan satu lagi order.. so proceed to order.. jangan lupa ambil troli makanan untuk memudahkan anda membawa makanan.. lepas ambil troli.. jangan lupa ambil tray/dulang... susun atas troli tu okeh.. and then beratur.. ambil je makanan dalam tempat yang disediakan untuk makanan instant.. untuk makanan yang dihidang proceed to kaunter yang ada pekerja dan order sahaja.. nak meatball ke, pasta ke, nasi lemak (sarapan), dan lain2 menu.. untuk air pulak ada mineral, ada air kotak buah2an.. ada juga air refill (bergas) dan juga coffee yang juga boleh di refill.. and then proceed to kaunter bayaran and bayar ler.. hehe.. keluar dari kaunter proceed to kaunter air.. utk yang beli air refill.. and then kaunter sos.. and then siap.. senang kan?? dont worry.. tak susah pun kalau pergi kali pertama.. tapi IKEA memang memberi kepuasan walaupun nak tunggu duduk kat meja tu kadang kala mengambil masa lama..

**peringatan kepada semua.. IKEA tak sediakan tapau.. so sila bawa bekas/container/tupperware sendiri kalau nak takeaway :).. takde hal punya.. bawa je bekas sendiri...



the best menu of course meatball dia yang unik.. terbaik..! cuba jangan tak cuba!... even a little bit pricey... tapi puas hati!...semua benda kami nak makan haahaa.. 

Thursday, December 4, 2014

Big Apple Donuts & Coffee, Bintulu Sarawak

Howlaaa.. just nak bagi tau semua yang Big Apple Donuts & Coffee telah melebarkan sayapnya ke Bintulu Sarawak.. kepada peminat2 donut sekitar Bintulu.. boleh la datang ke Medan Jaya baru.. kedai dia sederet dengan Maybank hehe.. boleh enjoy kopi2 and donut2 yang cantik and sedap.. but the space untuk chill2 sangat kecil... maybe di masa akan datang.. dorang akan tambah lagi heheh.. lepas ni boleh diet makan donut jer.. yeehaaa.. -__- diet lah sangat kan!..

p/s: jom follow instagram :D


Pengalaman Menjana Income Dari Blog

AMARAN: Ini bukan Skim Cepat Kaya.. Jika anda malas sila jangan baca.. :P


Assalamualaikum pembaca sekalian.. Apa khabar semua... Thursday already hehe.. saya baru balik dari kelas.. and then.. before start buat assignments and others academic things.. nak share story sikit dengan korang semua tentang perjalanan saya sebagai seorang blogger yang tidak famous.. terutama sekali macam mana nak dapatkan income.. five years back.. kita mula menulis blog.. someone said to me that im waisting my time.. tak dapat apa2.. no followers.. takde pembaca.. hari2 tengok statistik.. memang macma tu je.. sunyi je blog.. tapi at that time.. tak terfikir lah pulak dengan menulis blog kita boleh menjana income sampingan.. and then... my friend suggest letak iklan nuffnang dalam blog.. perlahan2 kita letak.. tahun 2010 tu berapa sen je yang dapat.. tapi bersyukur sebab kita pun malas juga update belog.. after 5 years semua usaha berhasil.. pada tahun 2013-2014 ni saya memang aktif untuk update belog.. terutama tentang review produk dan juga pengalaman melancong di tempat2 menarik.. perlahan2 juga nuffnang sediakan iklan sehingga la jadi banyak macam dalam gambar tu.. bersyukur sangat.. sebab sekaran income dah banyak.. apa yang penting kita kena usaha.. saya percaya duit tak akan datang bergolek.. kalau ada usaha maka adalah hasilnya.. rajin2 promotoken koran punya blog kat media massa macam group blogger di FB.. atau pun pakai website2 yang menawarkan perkhidmatan percuma untuk ping artikel korang... and paling common.. selalu blogwalking.. exchange link dengan blogger lain... dan jangan lupa follow blog lain.. at least orang tahu kita wujud and blog kita pun masih bernyawa rite? hehehe... aktifkan diri untuk mencari topik2 menarik untuk ditulis.. dan selalu kaitkan dengan isu semasa...

dalam masa 5 tahun ni memang kena banyak bersabar sebab saya bukan penulis belog sepenuh masa.. dan belog ini adalah lebih kepada peribadi.. dan banyak luahan perasaan yang entah apa2.. tapi kadang kala diselang-selikan dengan kata2 semangat nasihat.. apa yang saya suka dengar.. apa yang saya suka baca dan lihat.. lebih kepada kehidupan seharian.. so makin kreatif korang makin ramai la yang follow blog korang... hehhe.. ape2 pun usaha ok? pernah try update belog tiga kali sehari..  and sejak tu juga.. iklan banyak masuk.. dan kalau mengikut rating post.. pengalaman percutian adalah favorite pembaca.. jadi kalau korang ada pengalaman tulis bagus2 ya.. and selengkap yang boleh.. :)

lima tahun baru nampak hasil.. walaupun lama.. at least ada.. dan harap terus ada sampai bila2.. dapat income sampingan pun dah rasa bersyukur heheh.. ^_^ alhamdulillah dan terima kasih nuffnang.. ramai blogger yang dah berjaya dapat income lumayan.. korang try la mana tau rezeki korang.. semoga berjaya friends :)

Wednesday, December 3, 2014

Review: Sabun White Musk The Body Shop


Assalamualaikum semua.. lama kan tuan belog ni tak buat review produk.. hari ni rasa terdetik hanti ni nak buat review produk dari Body Shop.. mesti semua orang dah familiar dengan jenama yang sangat famous dengan bau-bau wangi ni.. Sebenarnya saya bukanlah peminat setia produk Body Shop.. My roomate yang influence hehe.. and suruh try satu.. and for the first time.. Saya mencuba produk White Musk Creamy Cleansing Body Bar. sejujurnya.. bau dia memang wangi.. and feel fresh bila gunakannya.. but bau tu tak lah bertahan lama.. but still i like it.. and harga pun berpatutan.. and hari tu ada discount 20% lagi berbaloi2... kulit rasa macam soft la.. but not so soft.. wangi tu memang.. tapi just for a while.. :) all in all.. rasa ok je produk ni.. just nice.. sesuai untuk orang yang memang suka wangi2.. lagi best gunakan dengan perfume dia.. memang meletops la..



selamat mencuba teman2 semua.. :)

Monday, November 24, 2014

Life is too short even if you can live for 100 years

random words from me.. keep moving.. tomorrow everything will be back to normal.. i wish for a better restart.. im a little bit off.. but still i will finished it.. i hope for a better spirit and determination.. even it is hard.. its okay.. i have learned from past.. and keep moving.. hope for a better research onwards.. and i want to finish it on time.. Insyaallah.. thanks my dear mekbiey for your kindness.. and support.. love you.. and thank you to my supervisor who are very understanding.. thank you so much..

Friday, November 14, 2014

Visit Brunei 2014: Pengalaman Bercuti Ke Brunei

Assalamualaikum semua.. kepada yang tercari-cari tentang Brunei Darussalam.. boleh la rujuk link2 di bawah ini.. ni berdasarkan pengalaman saya sendiri yang telah ke Brunei.. Jom usha2 sikit.. :)






Selamat membaca semua!!
 
Lost In Life Blogger Template by Ipietoon Blogger Template